Al voltant d’un centenar de persones s’han manifestat este dijous al Raval de la UJI contra l’apertura d’una sala de joc al barri. Enmig de la polèmica que està generant la proliferació d’estos negocis milionaris i de l’impacte que pot tindre la seua proximitat a centres educatius, l’associació de veïns, els iaioflautes i diferents col·lectius obrers, s’han sumat a esta concentració que posa de manifest de nou el rebuig a estos establiments.
Amb escrits com: “Fora casa d’apostes dels nostres barris”, o “ells es lucren i la classe obrera s’arruïna”, els assistents a esta concentració pacífica han mostrat la seua disconformitat, mentre arreplegaven signatures d’oposició a l’apertura de la casa de joc.
Tot i això, en estos moments, legalment, les maniobres, “a priori” són prou limitades. D’una banda, a la Comunitat Valenciana hi ha un avantprojecte de Llei del Joc sobre la taula, i d’altra la situació actual de l’Ajuntament de Castelló, amb un PGOU que està fent història per l’inexplicable endarreriment i els successius entrebancs, negociacions i canvis, impedix en estos termes establir una regulació sobre el territori, ja que per aplicar una ordenança determinada que fere menció a la ubicació d’estos tipus de negocis o a mesures restrictives, primer caldria tindre un nou Pla General d’Urbanisme i unes bases prèviament establertes sobre les quals aplicar les mesures. I de moment, Castelló no pot fer-ho.
DECLARACIÓ INSTITUCIONAL
De fet, l’únic moviment que farà el consistori és presentar una declaració institucional al respecte al proper plenari. Així, els partits que conformen l’Acord de Fadrell insten al Govern central i a la Generalitat Valenciana a aprovar noves lleis de joc que prohibisca la instal·lació de cases d’apostes prop de centres educatius, esportius i socials.
La declaració explica la situació actual en matèria de regulació i apunta que pretén recollir la inquietud veïnal: “El grup socialista, Compromís i Podem-EUPV assumeixen la inquietud veïnal i promouen una declaració en la qual reclamen al Govern i al Consell que impulsen la nova legislació”
La proposta, signada per Omar Braina (PSPV), Verònica Ruiz (Compromís) i Fernando Navarro (Podem-EUPV), reclama a la Generalitat que accelere “la tramitació i aprovació de la llei autonòmica del joc, fixant una distància mínima de seguretat entre cases d’apostes i els centres educatius, esportius i socioculturals”. L’Acord de Fadrell també s’emplaça als grups polítics amb representació en les Corts Valencianes perquè prioritzen el desenvolupament de la citada normativa.
Per part seua, al Govern central se li insta “a desenvolupar la Llei de Joc Estatal i a posar en marxa els mecanismes necessaris per a controlar de manera real l’accés de menors al joc en internet i a frenar la publicitat agressiva que promocionen els operadors”.
Tot i això, cal assenyalar també que a la compareixença d’este dijous del portaveu de l’equip de govern, Rafa Simó, davant els mitjans de comunicació, respecte a este tema, de moment només s’ha parlat de distàncies mínimes entre estos negocis i els centres als quals fa referència però no s’ha posat sobre la taula cap alternativa futura de caràcter restrictiu. De fet, el portaveu ha recalcat en dos ocasions que les sales físiques “són la punta de l’iceberg,” ja que és sobre el joc digital, sobre el que també la societat hauria de fer un exercici de reflexió amb responsabilitat”.