L’Ajuntament de Castelló ha rebaixat el seu deute viu a llarg termini en més de 53 milions des de 2015 passant dels 82,28 milions d’aqueix any als 28,83 a data de 31 de desembre de 2019. L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha avançat esta dada en una roda de premsa oferida aquest dimecres, al costat del regidor de Gestió Municipal, David Donate, per a presentar un balanç de la gestió econòmica municipal.
«El deute viu a llarg termini de l’Ajuntament s’ha situat en un 17,18%, un indicador mínim que està molt lluny dels 129 milions que es van aconseguir en 2012, un any en què l’endeutament va fregar el 90%», ha indicat Marco. L’alcaldessa ha recalcat que este descens progressiu del deute municipal s’ha aconseguit a més «sense reduir les inversions ni les polítiques socials a la ciutat», i «fins i tot baixant els impostos», en referència a la reducció dels valors cadastrals sol·licitada per tercer any consecutiu i que ha situat a Castelló com una de les tres úniques capitals de província on baixarà l’Impost de Béns immobles (IBI) en 2020.
L’alcaldessa ha apuntat que al llarg de l’exercici passat s’ha aconseguit amortitzar deute per deu milions d’euros i ha recordat que el descens del percentatge d’endeutament és encara major si es té en compte el deute a curt termini existent fins fa tres anys. «Des de 2017, este consistori no té deute a curt termini perquè no hem necessitat préstecs per a fer front a pagaments immediats», ha apuntat.
Marco ha recalcat que estes dades reflecteixen uns comptes municipals sanejats i que s’espera acabar el mandat amb deute zero. A més, ha puntualitzat que este nivell tan baix d’endeutament permet al consistori optar a noves ajudes europees i abordar nous projectes de futur.
En este sentit, ha explicat que este descens progressiu del deute s’ha aconseguit al mateix temps que han continuat les inversions per a la Ciutat. «A data de 31 de desembre s’han executat 16 milions d’euros en inversions, d’elles 4 milions corresponen a fons europeus (EDUSI) i 3,7 milions en Inversions Financerament Sostenibles «, ha indicat. La resta corresponen a inversions corrents.
Marco ha destacat que el percentatge d’execució dels fons EDUSI s’ha situat en un 37,80%, enfront de la mitjana estatal està en un 8%, la qual cosa reforça a Castelló en exemple de bones pràctiques quant a execució d’aquests fons europeus i el que situa a la ciutat «en una situació avantatjosa per a sol·licitar nous fons europeus».
Reducció de l’IBI
D’altra banda, ha recordat que estes bones dades econòmiques s’han aconseguit sense incrementar els impostos. «Castelló és una de les tres capitals d’Espanya que en este 2020 baixarà l’IBI», ha afirmat. Marco ha explicat que enguany s’aplicarà la tercera revisió cadastral consecutiva sol·licitada per l’equip de govern i que suposa reduir un 18% els valors cadastrals des de 2017.
Per part seua, el regidor de Gestió Municipal, David Donate, ha explicat que el Període Mitjà de pagament a proveïdors (PMP) s’ha situat en 9,90 dies al desembre de 2019. «Una dada que repercuteix en benefici de l’economia local, sobretot de petits i mitjans proveïdors», ha indicat. Donate ha puntualitzat que es tracta d’uns nivells que se situen per davall de la mitjana autonòmica i estatal (de 39,25 i 26,53 dies respectivament) i de la mitjana de 66 dies de les Entitats Locals, segons les últimes dades del Ministeri d’Hisenda.
«Es tracta d’una altra mostra de l’eficient gestió d’est ajuntament que, a més, va més enllà perquè repercuteix en el benefici de l’economia local, dels nostres proveïdors, ajudant a la reactivació econòmica i a la generació d’ocupació», ha dit.
Quant a l’execució del pressupost, a falta de la liquidació final, Donate ha avançat que l‘execució del pressupost s’ha situat en un 85% a 31 de desembre i que també ha augmentat l’execució del capítol d’inversions respecte a l’any anterior.