Prop de 3.000 estudiants arranquen estos dies la seua trajectòria universitària a l’UJI

L'alumnat coneixerà la Jaume I en les jornades d'acollida que tenen com a objectiu facilitar l'adaptació i la integració de l'estudiantat que es matricula per primera vegada i donar a conéixer els recursos

Natalia és una de les prop de 3.000 alumnes, 2.983 segons dades oficials de juliol, que els pròxims dies acudiran a la jornada d’acollida de l’UJI. Com ella, milers de joves encetaran enguany la seua trajectòria universitària a la Jaume I, una universitat jove que hi ha aconseguit situar-se al rànquing de les universitats més valorades.

Natalia Tena serà alumna de Magisteri de Primària, un dels graus que junt amb Ciències de la Salut, Criminologia, Disseny i Desenvolupament de videojocs i el doble grau d’Administració d’empreses i Dret, més increment de demanda ha registrat als últims anys en esta universitat. “La nota de tall, la veritat és que ha sigut molt alta, el curs passat era prop d’un 9 i enguany l’ha superat perquè hi havia molta gent que volia entrar”, explica Natalia.

Ella, junt altres companyes d’institut que ja són “oficialment” universitàries, acudiran a una jornada oficial de benvinguda. “Estic amb moltes ganes però com tots comencem un poc espantats perquè diuen que és un gran canvi”, confessa esta estudiant de primer any. En el seu cas, explica que la vocació per cursar estos estudis li ve de lluny: “jo des de xicoteta tenia molt clar que volia ser mestra”, i ara, de moment està a un “Grau” d’aconseguir-ho, i dins d’una universitat de la qual comenta que li han parlat molt bé.

Però com sempre, no tot l’alumnat hi ha tengut la mateixa sort. Natalia explica que té alguns amics que volien cursar Ciències de la Salut a l’UJI, un altre dels graus “estrella” i que la nota no els ha arribat “i se n’han hagut d’anar al CEU a fer infermeria”.

Pel que fa a les jornades d’acollida que organitza l’UJI, tenen com a objectiu facilitar l’adaptació i la integració de l’estudiantat que es matricula per primera vegada a la universitat i donar a conéixer els recursos amb què conta l’UJI. Xarrades específiques dels graus, visites guiades i una breu explicació sobre els programes i les accions dirigides a l’alumnat, formen part del contingut. A més, es reparteix entre els assistents una Guia d’acollida amb la informació més útil i interessant per a moure’s pel campus.

Carlos Martí, llicenciat en Dret per esta universitat i en estos moments estudiant del segon any de Doctorat reconeix que “les coses, pel que fa a l’acollida estan molt ben organitzades, jo recorde que el curs passat quan per arrancar el Doctorat també ens van fer eixa jornada per explicar-nos tot, em va vindre al cap el meu primer any a la universitat, i el canvi que suposava”, comenta amb certa nostàlgia.

“Ara, la veritat és que quan veig els xiqüelos de primer any...la sensació que tinc és que sóc un auelo“!” apunta rient. “Se’ls veu amb eixa il·lusió que implica tot el que és nou, i pel que fa als sopars dels dijous, també ho tenen clar! bromeja

Sopars, per cert, que encara que siguen d’hamburguesa, dependran també de la situació econòmica dels estudiants. En aquest aspecte, l’UJI, com en moltes ocasions ha apuntat la seua rectora, Eva Alcón, es marca entre altres l’objectiu de buscar les vies “perquè cap estudiant que vullga estudiar es quede fora de la Jaume I per una qüestió econòmica”.

Pel que fa a les matrícules, com sempre, el preu del crèdit depenen directament dels graus, tenint en conter que els de caràcter experimental tenen un cost molt més elevat.

En el cas de Natalia, cada crèdit dels que obligatòriament ha de cursar este primer any de Magisteri de Primària, està al voltant dels 15 euros, el que implica uns prop de 900 de matrícula, i en el cas de Carlos, el doctorat té un preu únic anual de 300 euros.