Els temes vinculats al Món fester de Castelló sembla que són, per alguns partits de l’oposició com ara Ciudadanos, un dels punts de mira amb els que arranca “el curs” polític a la tornada de vacances. Unes declaracions del Marín Buck en les que critica la demora en la constitució de la nova Junta de Festes, entre altres coses i acusa el govern de tindre el Món de la festa en una “interinitat permanent”, serveixen d’excusa, calendari en mà, perquè cada grup polític mostre les seues postures, no únicament respecte a la creació d’este òrgan consultiu, sinó pel que fa a un ens com el Patronat de Festes, constituït fa 7 anys i els estatuts del qual encara estan en revisió.
I és que cal recordar que, entre altres coses, el fet que als últims comicis el consistori castellonenc quedara conformat per sis partits polítics, amb l’entrada de VOX, en lloc de cinc com a l’anterior legislatura, també fa que l’aprovació encara pendent dels nous estatuts del Patronat, en fase d’elaboració en estos moments des de les conclusions del Congrés Magdalener del 2017, puguen enfrontar postures de nou.
De fet, el portaveu de VOX, Luciano Ferrer, tot i que reconeix que este tema no està entre les seues prioritats i que caldria parlar “estatuts en mà”, ara, amb veu dins del Consell rector a través de Juanvi Bellido, sí que recorda que un dels punts programàtics del seu partit, era “l’eliminació de qualsevol òrgan superflu o que puga exercir les funcions que ja exercissen altres”. Amb la qual cosa, Ferrer apunta que si es té en conter que qualsevol administració “ha de ser de caràcter subsidiari, mentre tot es puga executar pels qui estan al món de la festa...podria existir perfectament una regidoria de festes i punt i oblidar-nos de Patronats”.
A més, el portaveu de VOX apunta que “en este cas, si el Patró és ùnic i a més és el mateix Ajuntament, baix el meu parèixer, podria ser suprimible”. Ferrer afegeix que està “molt bé que existesqui una Junta de Festes” però que, més enllà d’això, “amb una col·laboració entre entitats, com es fa en altres casos, pot ser, seria suficient”.
D’altra banda, el grup popular a l’ajuntament de Castelló, insisteix que la independència és el valor que ha de primar en un òrgan com ara el Patronat. A més afegeix, “com hem fet des del primer moment”, apunta Maria España, “cal dotar de més independència al Món de la festa perquè hi haja menys ingerència política”. En aquest punt els populars critiquen la lentitud de la modificació dels estatuts del Patronat, com es va acordar al Congrés Magdalener.
De fet, com a exemple de la lentitud, des del PP apunten que van demanar que es canviara el representant del grup municipal popular en la comissió de revisió dels estatuts del Patronat, que fins ara era Carlos Feliu, per l’actual regidora, Maria España i expliquen que “encara no s’ha fet”.
Cal recordar que esta comissió, en l’actualitat està conformada per 15 membres, tant de l’àmbit polític com de l’àmbit social i de les entitats festeres i que, creada després del Congrés Magdalener del 2017 té com a finalitat la reforma d’uns estatus aprovats pel Plenari el 27 de juliol del 2012 i modificats el 2013 que, es va acordar, revisar i adequar-los a la realitat, com van recollir al seu moment les conclusions d’esta trobada.
Amb tot, en estos moments, pot ser el calendari que més podria preocupar a curt termini a les entitats de l’àmbit de la festa podria ser el de la constitució de la nova Junta de Festes, per la qual cosa hi ha de termini fins al novembre. D’altra banda també cal no oblidar que dins dels actuals estatuts se la considera un òrgan “consultiu” i per tant amb una funció que sembla, de nou, podria tornar a ser qüestionada dins d’uns nou document estatutari que encara haura de consensuar-se, acabar de redactar-se, passar pels serveis jurídics de l’ajuntament, aprovar-se en el Consell Rector del Patronat i finalment, elevar-se a plenari. És a dir, un calendari, de moment, prou incert i amb mires a llarg termini.