martes, 10 septiembre 2024

Noticias de Castellón y provincia

La innovació es reuneix a la Vall d’Uixó amb la Fira Destaca en Ruta

Destaca és la primera fira de transferència de coneixement científic i tecnològic de la Comunitat Valenciana.

La Fira Destaca en Ruta 2019 ha obert oficialment la seua segona edició a la Vall d’Uixó, esta ha sigut inaugurada pel president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, juntament amb el president de la Diputació de Castelló, José Martí, el president de la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació i alcalde de Vila-real, José Benlloch, l’alcaldessa de la Vall d’Uixó, Tania Baños i la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, junt amb representants d’entitats i empreses patrocinadores de l’esdeveniment.

Destaca és la primera fira de transferència de coneixement científic i tecnològic de la Comunitat Valenciana i ja tot un referent a Espanya. De caràcter biennal, la primera edició de Destaca Professional es va celebrar el novembre del 2014 en el Centre de Congressos, Fires i Trobades de Vila-real (Castelló, Espanya) amb la participació de més de 100 empreses, centres d’investigació i institucions.

Per la seua part, Ximo Puig hi ha assegurat que “no podem fer un país sense cohesió social amb tres pilars fonamentals: les ciutats, que són l’escenari on es projecta el futur, per això el Destaca en Ruta és important; les universitats i centres tecnològics, necessaris per a la creació i transferència del coneixement; i les empreses, que han de rebre el suport i suport suficient perquè tot el teixit empresarial de la Comunitat Valenciana tinga a l’abast totes les eines necessàries per a assentar la seua competitivitat en la innovació, en l’augment de la productivitat i generar així ocupació de major qualitat vinculada al coneixement”.

En el cas de José Martí, ha recalcat que el nou govern de la Diputació apostarà de manera decidida “pels emprenedors i per la innovació, perquè creiem que són fonamentals com motor econòmic de desenvolupament del nostre territori, per a millorar la competitivitat de les nostres empreses, per a donar oportunitats als nostres joves i per a millorar la qualitat de vida dels castellonencs, amb una mirada més directa cap als nostres pobles d’interior”.

Per la seua, José Benlloch, ha defensat la necessitat de “crear estructures” que servisquen a les administracions, institucions i empreses per a “trobar-nos, avaluar-nos i tirar avant projectes”, una filosofia que, segons Benlloch, va inspirar el projecte Destaca, la primera fira d’innovació i transferència científica de la Comunitat Valenciana, que va nàixer a Vila-real en 2014 de la mà de l’Ajuntament i la Càtedra d’Innovació Ceràmica ‘Ciutat de Vila-real’ de l’UJI, que dirigeix el catedràtic Juan Carda. Benlloch ha recordat el gran pas que va suposar obtindre la distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació en 2011, perquè va obrir les portes al fet que Vila-real es convertira en subseu de l’UJI”.

Tania Baños, ha declarat que ”la ciutat vol ser referència en ciència i innovació, és per això estem de celebració amb la realització del Destaca en Ruta, ja que esta cita és clau per a posicionar-nos en l’àmbit divulgatiu, científic i industrial”. “La fira Destaca serveix també –ha comentat- per transmetre els coneixements als nostres empresaris i traslladar-los la importància de competir amb innovació i mai amb la baixada de salaris i precarietat laboral per a la qual cosa hem de potenciar els espais de pensament, formació i innovació per al benefici dels nostres empresaris”.

Eva Alcón ha remarcat que “la fira Destaca s’ha consolidat en estos pocs anys com a punt de trobada per a la transferència científica, tecnològica i d’innovació. I la seua versió “en ruta”, que vam iniciar el 2017 a Vinaròs, ha permés estendre els seus beneficis per tota la província, dinamitzant tot el nostre territori”. Eva Alcón ha finalitzat la seua intervenció reconeixent el paper de les ciutats en la implementació de models socioeconòmics més inclusius, sostenibles i intel·ligents.

En acabar la inauguració, les institucions han visitat les zones expositives, entres les quals es troba l’estand de la Universitat Jaume I, en el qual s’ofereix informació sobre algunes de les tecnologies desenvolupades pels grups de recerca de l’UJI, com el prototip a escala de cotxe que emmagatzema i genera hidrogen de forma segura i és capaç d’utilitzar-ho com a combustible (HYPROSI), fruit d’una recerca conjunta amb la Universitat Politècnica de València, el CSIC i la Universitat de Saragossa; el procés per a reduir o anul·lar la toxicitat deguda a la sílice cristal·lina respirable reduïda (SILIFE), un resultat de recerca aconseguit conjuntament amb el Fraunhofer ITEM; o el sensor òptic de nanopartícules capaç de detectar la concentració de glucosa en el rang de concentració de la llàgrima d’una persona (GLUCOTEAR). També es posen a l’abast del públic altres projectes; per exemple, la moto elèctrica d’alt rendiment dissenyada i fabricada per estudiants de l’UJI per a competir amb universitats internacionals.

Últimas noticias

Contenido relacionado