sábado, 20 julio 2024

Noticias de Castellón y provincia

Navarro assegura en el Ple que en 5 dies estaran les platges de Castelló adequades pel ‘Ministeri de Transició ecològica’

Modificacions de crèdit i propostes de diferents partits vinculades a mesures per la recuperació econòmica després de la covid, han estat altres dels temes tractats a este Plenari.

Poques sorpreses i arguments desgastats per l’ús, en el plenari ordinari de l’ajuntament de Castelló d’este mes de maig que ha rosat les 4 hores de duració telemàtica amb rostres que, en alguns moments, no podien amagar l’avorriment.

Ordre-del-dia-ple-ordinari-28-05-20

Respecte a els temes presentats, una modificació de crèdit de 5 milions d’euros ha estat un dels punts que ha generat un debat previsible en el qual la portaveu del PP, Begoña Carrasco, ha tornat a carregar contra el govern per la seua “falta d’acció” i amb punts com per exemple, el no repartiment de mascaretes “quan ja són obligatòries”. A més, els populars han presentat també les mesures que ja anunciaren per destinar partides econòmiques a la compra d’eixe material i a altres ajudes específiques per comerços que no han prosperat dins de la moció del pla ‘Contigo’.

En l’explicació de vot dels socialistes, el portaveu Rafa Simó, ha recordat que eixos 5 milions, finalment, aprovats, aniran en una part important “a un canvi d’il·luminaria del 92% de la ciutat que estalviarà 1,5 milions d’euros a la ciutat, i on també s’emmarquen, entre altres coses, les 47 actuacions urbanístiques i de seguretat viària ja anunciades i en el Pirecas.

A més, Simó, ha qualificat de “populista” el repartiment de mascaretes “que tenen una vida d’hores i es poden trobar en els supermercats” i que era un dels punts que portava el PP a la seua moció.

D’altra banda, en temes de “transició ecològica” i “recuperació econòmica verda”, destaquen entre altres la intervenció de Fernando Navarro que ha contestat a comentaris de l’oposició que parlaven de la “no prioritat” d’eixes polítiques, davant “altres temes més urgents”.

RECONEIXEMENTS DE CRÈDIT

Un altre dels punts de discrepàncies entre partits, reiterats novament i amb el mateix argumentari, ha estat el de l’ús dels REC (Reconeixements extrajudicials de crèdits) per pagar factures pendents o perllongacions de contractes, pendents de la publicació de nous plecs.

Ací, PP i PSOE han intercanviat algunes dades, fent referència a quants milions d’euros havien pagat cadascú per este mètode del REC, durant els seus periodes governabilitat.

De tota manera, l’alcaldessa ha finalitzat el Ple

MOCIONS D’AJUDES COVID

El recolzament a les xicotetes empreses, als autònoms o al sector hostaler entre altres i a la ciutadania amb l’exempció de taxes i modificacions fiscals o propostes d’ajudes específiques també hi han passat per este plenari amb intervencions previsibles per cada grup polític i amb poques sorpreses. Mocions presentades per tots els partits a excepció de Ciudadanos que ha explicat el perquè no feia proposta.

Despatx-extraordinari-ple-28-05-20

El seu portaveu, Alejandro Marín-Buck, ha argumentat que la seua formació ha optat per “no presentar mocions perquè sabem que no tiraran endavant, un fet que demostra la falta de talant de l’equip de govern”, hi ha conclòs.

A més de les propostes vinculades a la reactivació econòmica, també la realització de tests massius per la detenció de la COVID, o el repartiment de guants i mascaretes, s’han repetit en este plenari.

Per la seua part, el representant de Compromís, Ignasi Garcia, ha reiterat que la baixada d’impostos que proposa el PP no és la solució, per l’enfortiment de l’economia i li ha demanat a la portaveu que “concrete quina és la població a qui s’han de repartir eixes mascaretes”, proposta en la qual si estan d’acord, “sempre que siguen rigorosos i es tracte de dotar de mitjans als més vulnerables”

En resum, poques novetats, cap sorpresa i discursos de dubtosa productivitat a l’hora de generar debat real amb propostes que ha rebut qualificatius de “buides”, “de postureo” o “poc treballades” per part dels diferents partits en les seues intervencions.

DECLARACIONS INSTITUCIONALS

Destaca en este punt, la retirada en l’últim moment de dos de les declaracions institucionals previstes. En concret la que feia referència a “evitar contractacions d’empreses que operen en paradisos fiscals” i la que feia referència a “instar al Govern Central a dotar d’autonomia a les institucions locals per a gestionar els seus recursos”.

En canvi, sí que han prosperat la de l’exigència a la Conselleria de pagar el que els deu al sector pesquer i la que fa referència a la sol·licitud al Ministeri de Sanitat de transparència en els criteris pel canvi de fase en la desescalada del confinament”.

PRECS I PREGUNTES

A l’apartat de precs i preguntes, destaca l’anunci que ha fet el regidor de transició ecològica, Fernando Navarro, respecte a una pregunta de Ciudadanos que feia referència als treballs de generació de les platges de Castelló. Navarra ha reconegut que els treballs de neteja de les algues que va deixar el temporal Gloria van en retard però que, precisament, este matí, li han comentat que “s’han iniciat els treballs de trasllat de les restes dins del mateix ecosistema per afavorir la regeneració dunar i en 4 o 5 dies estarien llestos”.

A més, el responsable de l’àrea, ha recordat que fins ara l’import d’estos treballs on es portava les algues a la planta Reciplasa, tenien un cost de 480.000 euros i esta serà “la primera vegada que el Ministeri de Transició Ecològica, després que es parlara en Costes, assumirà el cost d’estos treballs”.

També, precisament sobre platges, ha afegit l’alcaldessa que l’havien convocada a una reunió, este divendres a les 11, amb la Consellera Gabriel Bravo per a parlar de platges.

Últimas noticias

Contenido relacionado