domingo, 23 junio 2024

Noticias de Castellón y provincia

Peníscola reclama al Govern l’estudi geològic sobre els seus penya-segats

La petició formal de l'informe es va sol·licitar per unanimitat de tots els grups municipals en el ple del mes de gener.

L’Ajuntament de Peníscola reclama a la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i de la Mar del Ministeri de Transició Ecològica, amb caràcter urgent, la realització d’un estudi geològic detallat sobre la situació i estabilitat del tómbol sobre el qual s’assenta el Castell Fortalesa del Papa Luna i la ciutadella de Peníscola i, especialment, respecte a l’estat de la zona dels penya-segats del tómbol.

A més, tal com contemplava la moció plenària en la qual se sol·licitava per primera vegada este informe, el mes de gener passat, l’administració local demana a la mateixa administració competent l’adopció de totes les mesures que resulten necessàries per a la reparació del mal i la deterioració produïts en el penya-segat de la zona est del tómbol, en garantia de l’estabilitat i seguretat del penya-segat i, per tant, de la salvaguarda del Conjunt Historicoartístic de Peníscola.

El fort temporal marítim que va assotar la costa la primera setmana del mes de desembre passat va causar, en la matinada del dijous al divendres 6 de desembre, el despreniment de dos grans blocs de pedra del tómbol sobre el qual s’assenta el Castell Fortalesa del Papa Luna i la ciutadella de Peníscola.
La zona afectada està situada en les proximitats de les denominades “Escales del Papa Luna”, darrere del Castell, on roques de grans dimensions es van desprendre del penya-segat que consolida la muralla exterior de la fortificació i es van precipitar a la mar.

Els despreniments produïts, van ser posats en coneixement del Servei Provincial de Costes de manera immediata, i l’Ajuntament va sol·licitar el desplaçament de tècnics competents del referit Servei perquè es realitzara una primera valoració del que succeeix, amb caràcter urgent. Des de la Direcció General de la Sostenibilitat de la Costa i la Mar, atesa la petició de l’alcalde, Andrés Martínez, van desplaçar el dilluns 9 de desembre un dels enginyers de l’àrea a la província de Castelló que, juntament amb representants de l’Ajuntament i el mateix alcalde, van efectuar visita a la zona rocosa afectada pels despreniments.

El referit tècnic, després de la inspecció visual, va manifestar com a causa del despreniment el procés natural de descalcificació de la roca, i va apuntar que, en la seua opinió, no s’apreciava perill per a la seguretat del conjunt Historicoartístic que constitueix el Castell i la Ciutadella de Peníscola. No obstant això, estes primeres impressions del tècnic de Costes, “es considera convenient i necessari la realització d’un estudi detallat de la situació i estabilitat del tómbol i de les causes dels despreniments produïts, la qual cosa va ser l’objecte de la proposta que, per unanimitat, van secundar tots els grups municipals i ara insistim a reclamar” ha explicat el mateix alcalde, Andrés Martínez.

Últimas noticias

Contenido relacionado