domingo, 1 diciembre 2024

Noticias de Castellón y provincia

El ministre Pedro Duque entregarà a Castelló el premi de Ciutat de la Ciència i la Innovació

El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats tria Castelló per al lliurament de les noves distincions i l'acte serà el 19 de setembre a l'Auditori i Palau de Congressos

Castelló acollirà el dijous d’aquesta setmana, 19 de setembre, l’acte de lliurament de les distincions de Ciutat de la Ciència i la Innovació 2018, a càrrec del ministre de Ciència, Innovació i Universitats en funcions, Pedro Duque. Un premi estatal que reconeix a les huit ciutats líders que han donat suport a inversions en infraestructures que afavoreixen la sostenibilitat econòmica i milloren el patró de creixement basat en el coneixement i la innovació. Castelló rebrà per primera vegada el guardó del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, en la categoria de municipis de més de 100.000 habitants, en la qual ha sigut guardonada al costat de Barcelona i Vigo (Pontevedra). Les altres cinc localitats premiades, en la modalitat de 20.001 a 100.000 habitants, són Onda, Paterna, Benidorm (en la Comunitat Valenciana), Eibar (Guipúscoa) i Estimes (A Coruña).
 
L’esdeveniment tindrà lloc a l’Auditori i Palau de Congressos i convertirà així a a Castelló en la capital de la ciència i la innovació. L’alcaldessa, Amparo Marco, valora la distinció de Castelló com a Ciutat de la Ciència i la Innovació com «un reconeixement que enforteix el nostre compromís per la innovació i les polítiques de suport al teixit empresarial». «És una oportunitat per a unir llaços amb el sector privat i acadèmic i impulsar l’economia», reconeix Marco, ressaltant que «el fet que el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, amb el ministre Pedro Duque al capdavant, haja triat Castelló per al lliurament dels premis, és un honor».

La candidatura, presentada per l’Oficina de Planificació i Projecció Econòmica de l’Ajuntament, dirigida per Carmen Vilanova, i avalada per més de 100 entitats del teixit social, acadèmic i econòmic castellonenc, posa en valor els projectes i actuacions en matèria d’innovació ja vigents i també aquells que veuran la llum pròximament i que han fet de Castelló «una ciutat amable i sostenible, amb projecció de futur», segons l’alcaldessa.

A destacar, el paper que han jugat els fons europeus Feder en aquesta aposta ferma per la innovació. Els 20,2 milions d’euros cofinançats per Europa i l’Ajuntament han activat ja en el marc de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat diferents operacions en aquest camp per a fer de Castelló una ciutat capdavantera. Accions a les quals s’uniran unes altres en l’horitzó 2020. També cal sumar els cursos i fires de Castelló Crea (l’Agència de Desenvolupament Local); el finançament a projectes d’innovació social; les beques Talent; la marca Castelló Gastronòmic per a la promoció del territori de cara al turisme; i l’ús innovador que se li ha atribuït a la ceràmica, mitjançant parades del Tram amb bancs calefactors, jocs interactius, semàfors i passos de zebra intel·ligents i revestiment en instal·lacions esportives que absorbeixen l’òxid de nitrogen.
 
S’uneixen iniciatives com l’estratègia Transforma Castelló, la participació en el projecte internacional Unalab per a desenvolupar accions urbanes innovadores, la reestructuració de línies d’autobús i la millora d’accessibilitat i camins escolars. Quant als serveis i transparència informativa, ressalten els processos de participació ciutadana per a definir projectes urbanístics, l’assemblea per a rendir comptes de la gestió municipal o la incorporació del Pla d’Implantació de l’Administració Electrònica.

’Xarxa Innpulso’.

La distinció de Castelló com a Ciutat de la Ciència i la Innovació 2018, la resolució de la qual es va donar a conéixer el mes d’abril passat, implica que entra a formar part de la Xarxa Innpulso, en línia amb l’Estratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia i d’Innovació i amb el programa europeu Horitzó 2020.

Aquesta xarxa, configurada per 72 ajuntaments, és una plataforma estratègica per a potenciar la innovació a les ciutats. Entre els avantatges de pertànyer, destaquen la d’aprofitar els projectes col·laboratius entre municipis, la priorització per a la ubicació d’instal·lacions científiques i tecnològiques o la preferència per a la celebració de congressos, seminaris i altres esdeveniments. També s’impulsa la compra pública innovadora, tant amb fons propis com nacionals i internacionals, fomentant especialment la participació de les pimes radicades a les ciutats de la Xarxa Innpulso.

Últimas noticias

Contenido relacionado