lunes, 24 junio 2024

Noticias de Castellón y provincia

Marta Barrachina: “Els valldalbencs hem sigut afortuntats”

L'alcaldessa assegura que intentarà fer actes festers "sempre que se puga fer amb garanties i cumplint amb la legalitat".

La Vall d’Alba és un d’eixos pobles afortunats on la covid-19 ha passat de llarg. No només per no tindre cap mort al terme municipal. Si no perquè la seua distribució en masies i pedanies ha permés a molts veïns que el confinament haja sigut un poc menys claustrofòbiques que als grans nuclis urbans.

P. Com està la Vall d’Alba en estos moments a nivell sanitari?

R. Des que va començar l’Estat d’Alarma hi ha hagut un respecte màxim a les normes, l’actitud dels veïns ha sigut exemplar. Tot el món s’ha sentit molt segur amb les mesures sanitàries i per sort no hem tingut cap cas confirmat de coronavirus a la localitat.

P. A nivell anímic com respira la localitat?

R.Som uns privilegiats d’estar on estem: la majoria de gent ha vist com un privilegi viure en un poble amb la natura a prop, i això evita la sensació d’ofegament com en una capital.

Ara la gent està ja més preocupada per la situació econòmica, de fet s’ha notat ja l’increment d’actuacions dels serveis socials. Hi ha més pessimisme per la incertesa del futur que per la crisi sanitària.

P. Quines són les principals mesures que ha pres l’ajuntament durant estes setmanes?

R. Les mesures van començar abans de declarar-se l’Estat d’Alarma: el primer que vam fer va ser tancar i desinfectar els edificis públics. Després vam crear la xarxa de voluntaris d’atenció a persones majors i vulnerables, era fonamental portar medicines i menjar a les persones d’alt risc i evitar-los desplaçaments. Vam posar un número de telèfon per a atenció a veïns i ha tingut molta demanda, especialment entre la gent dels masos.

Les brigades tampoc han parat: s’han desinfectat els comerços que estaven oberts, el centre sanitari i l’Ajuntament. També hem fet compres de mascaretes, guants i gel a veïns i també als comerços que estaven oberts. En quant passem a la Fase 1 i puguen obrir els bars també els abastirem de productes d’higiene.

Com a mesura d’ajuda econòmica hem llevat la taxa del fem a comerços, potser ampliarem esta exempció a 2021. També hem llevat la taxa de terrasses i s’ha permés l’ampliació d’algunes per tal que puguen tenir més aforament.

Hem aprovat una ajuda ràpida als autònoms de 450€ compatible amb la de l’Estat i la Conselleria. De fet alguns ja l’estan rebent.

Culturalment també s’ha fet un servei d’entrega a domicili de llibres de la biblioteca. També hem facilitat ordinadors a alguns alumnes que són d’instituts de fora per tal que puguen continuar amb la seua tasca en línia.

P. Com valora les mesures, ajudes o actuacions ha rebut el seu municipi des de la Diputació Provincial?

R. Com alcaldessa he de dir que he trobat a faltar que durant els primers 15 dies la Diputació de Catelló no donara resposta a les poblacions més menudes. Hem trobat també a faltar aportacions econòmiques: a petició del PP se va ingressar el pla de cooperació i s’han ingressat els diners de serveis socials. Açò és només un avançament de pagaments, no una ajuda extraordinària

També he trobat a faltar que no feren política: van anunciar que no girarien rebuts i els han girat. No han parat de fer comunicats de premsa, han donat material però no han obert cap partida específica.

P. En termes pressupostaris, com ha virat l’ajuntament els seus contes per adaptar-se a esta situació?

Per tal de poder pagar les ajudes i portar endavant totes les mesures hem fet dos modificacions de crèdit (entre elles s’ha bolcat la partida de festes en recursos per a afrontar la covid-19). De totes maneres continuarem modificant el pressupost a mesura que faça falta i segons evolucione la situació.

P. Les fires i el turisme d’interior amb reclams tan bons com el gastronòmic eren un puntal fonamental a l’economia del municipi, Ara quines opcions es barallen per no perdre del tot eixos ingressos?

R. Hem fet reunions tant amb l’Associació d’Hostalers com amb diferents comerços: començarem amb campanyes de reactivació econòmica, som conscients que els majors ingressos d’este sector són en festes, romeries i fires.

P. Amb quins col·lectius més s’ha reunit durant estos dies?

Sobretot amb comerços menuts per a aclarir indicacions, en molts casos necessitaven material sanitari i respostes a consultes específiques que hem tramitat amb la subdelegació.

P. Quines alternatives es plantegen per a les festes d’estiu?

Totes les contractacions estan parades fins que Conselleria i Subdelegació diguen cosa. Mentre ells no autoritzen nosaltres no farem cap acte. Si podem fer algun acte per a celebrar festes, ho farem; però sempre amb garanties sanitàries i complint amb la legalitat.

Últimas noticias

Contenido relacionado