El Castell del papa Luna de Peníscola ja és completament accessible. Ho és gràcies a la fidedigna representació en tres dimensions que ha desenvolupat la Diputació de Castelló de la completa totalitat de les dependències papals i que servirà “per a obrir a tot el món un dels majors tresors artístic i monumentals que posseeix la nostra província”. La pròpia diputada de Cultura, Ruth Sanz ha estat la responsable de presentar avui de matí aquesta iniciativa de la mà de Robert Muñoz, de la institució cultural encarregada de realitzar la reproducció de l’edifici en tres dimensions, AD&D 4D, els quals han introduït una primera visita pel castell “que realment sorprendrà tothom per la qualitat d’imatge i les múltiples possibilitats d’interacció”.
Per a la seua confecció, ha detallat Sanz, han calgut més de 5.300 fotografies i moltes hores de treball a les esquenes, les quals han donat llum a una reproducció que suma 47.000 metres quadrats i que deixa al descobert indrets fins ara poc vistos i que desperten la curiositat tant de propis com estranys. És el cas de la part posterior del castell, la dels penya-segats, on s’ubica l’escala del papa Luna, que connecta el castell amb el que era l’embarcador de la fortalesa.
Tot i que així es guanya l’accessibilitat plena al castell de forma virtual, des de la Diputació de Castelló “continuem treballant per a adaptar totes les parts que ho permeten a l’accés a persones amb mobilitat reduïda”. És per això que, seguint el pla director, “hem adquirit un dispositiu que permet salvar les escales a mode d’elevador i que facilita l’accés a persones en cadira de rodes”.
Per a gaudir d’aquesta reproducció, s’ha d’accedir al web del castell, on es redirigirà a la plataforma Sketchfab, la més important dintre del món de la creació de continguts en 3D. Cal fer menció que, amb poc menys de 24 hores a la xarxa, la composició digital de les dependències papals ja ha aconseguit la insígnia ‘staffpick’, que premia les millor obres en 3D publicades en el web.
Per a Sanz, “es tracta d’un treball que sobrepassa l’interés turístic, és també una eina molt interessant perquè veïns i veïnes i personal investigador puguen conéixer més a fons els detalls que conformen aquest important castell que va marcar la història del món en el segle XV”. De fet, la reproducció també es troba allotjada a Zenodo, fundat pel CERN. A més, també s’integra en Point Box, on existeixen opcions de mesura d’espais i d’anàlisi d’estructura.
Així mateix, per a fer més enriquidora la visita virtual, Sanz també ha informat que s’ha incorporat l’opció d’audioguia en valencià, castellà, anglés i francés, “perquè volem que el nostre recurs turístic més visitat salte fronteres més enllà de les espanyoles”.
En la roda de premsa de presentació també han estat presents la tinent d’alcalde i regidora de Turisme de l’Ajuntament de Peníscola, Raquel París, i la directora del castell, Esther Forner.