09:12 - martes, 5 diciembre 2023

Noticias de Castellón y provincia

María Jiménez: “Jo estic treballant per 4 anys, no per dos (…) i la gent ja veu com les coses estan canviant”

L'alcaldessa d'Orpesa assegura que el municipi té més ingressos dels que poden gastar. "Reclamaré una reunió amb qui corresponga perquè facen una repensada en la llei d'Estabilitat pressupostària, sobretot per als municipis que no tenim deutes!"

Conjuga amb perfecte equilibri ‘el saber estar’ d’una advocada dedicada a la política amb la il·lusió vocacional de la joventut de qui encara creu amb vehemència amb el projecte que defensa. Accessible i prudent alhora, en menys de mig any ha rebut a quasi 300 veïns en les dues vesprades setmanals que obri les portes de l’alcaldia a tothom. Afirma amb fermesa que està “per a treballar” pel seu poble, i l’orgull d’haver fet història a Orpesa, convertint l’ajuntament en socialista, després de 20 anys, no li resta ni un àtom d’una serena humilitat que li fa seguir anant a la seua platja i escoltant tot aquell que vulga parlar-li.

Expressiva i amb un somriure amb espurnes als ulls que encara se li escapen quan alguna cosa li toca al cor, María Jiménez rep a Actualitat Valenciana per valorar el primer mig any d’una alcaldia que dins de dos, haurà de deixar en mans de Ciutadans.

 Alcaldessa, primer de tot com van les coses, actualment per Orpesa? “Molt bé...la veritat és que molt bé -somriu obertament- “amb moltes ganes, molta il·lusió i la veritat és que això és fonamental per tirar endavant tots els projectes que tenim.. Així que molt contents”

Ja fa ara un poc més de sis mesos, quan accedeix al govern de la ciutat, alguna sorpresa respecte a les perspectives inicials? “La veritat és que ens hi han traspassat, per dir-ho d’alguna forma, –matisa mentre alça la mirada– ...un municipi, parat!, sense vida, sense activitat… Així que nosaltres el que hem fet en estos sis mesos ha sigut donar-li la volta i la veritat que el poble està molt content perquè el que sí que ens diuen és que en tant poc de temps, la vida que li hem donat…. Les activitats que hem fet i la gent està prou contenta!

Precisament ara que parla d’activitats, recorde que en campanya vosté deia ‘jo no vull governar d’esquena al poble, vull que les portes estiguen obertes’ la gent en sis mesos ha sigut capaç de fer-li arribar el que vol...el que necessita? “Síiiii, i tant….jo tinc dues vesprades a la setmana per a tot el món que vulga vindre a visitar-me i tinc fins a llista d’espera!” -somriu- “la veritat és que 200 o 300 persones, i venen i m’expliquen les seues propostes i les seues queixes i jo tinc molt clar que estic ací per açò i així ho faré els quatre anys!” -afirma amb seguretat-

I la gent que ve a veure-la quines necessitats tenen?, perquè Orpesa té una població molt heterogènia, qui són els que vénen a veure-la? -somriu de nou- “De tot! Hi ha de tot!, aci venen de tot, hi ha gent jove també!, que de vegades dius la gent jove passe!...doncs no, i també ha vingut a veure’m gent del poble de tota la vida, simplement per donar-me la benvinguda i després turistes també!, en idees en propostes!!!!

D’eixes propostes, que a finals de novembre vostés van aprovar els pressupostos del 2020, com es decideix al primer pressupost que aprova este equip de govern quines seran les prioritats? – l’alcaldessa adopta un to més pedagògic-“A veure, nosaltres teníem molt clares les nostres prioritats i les vam plasmar als pressuposts i la veritat és que estem contents. Ja hem començat a treballar en molts projectes que s’han de portar a cap al 2020 o que començaran perquè molts no es veuran en el 2020 sinó més enllà….com pot ser la residència de la tercera edat!”

De tots els projectes que implique eixe pressupost, algun més significatiu o que pot marcar un canvi, quin seria? –María alça els ulls pensativa i sospira- “La veritat…no sabria dir-te un només. Perquè per exemple, està el tema de la Residència que al final l’antic equip de govern sempre parlava de la Residència quan s’apropaven les eleccions i es quedava com una promesa electoral més! Eixe és prou important!. El tema de la piscina municipal i nou poliesportiu també perquè tenim ahí unes necessitats a cobrir i no s’havia fet res fins a la data…”

 En campanya vosté va reiterar que Orpesa, necessitava un canvi, i ara ens deia que la gent ja ho està veient. De les coses que s’estan fent i que puguen transcendir directament a la ciutadania, pose un exemple d’alguna cosa que li hagen comentat els veïns en la que ho estiguen notant? No sé, la recollida de fems, per exemple que sabem que és un tema on hi ha hagut moltes queixes?

Sí…..-l’alcaldessa afirma amb el cap– bé estem molt damunt de l’empresa de recollida  perquè complisca…a l’estiu que és quan més gent hi ha i per tant més brutícia vam contractar a persones i vam fer una mena de neteja integral de voreres….hem comprat ara maquinària nova especial per la neteja integral que crec que la setmana que ve ens arriba...però sobretot el que més ha notat la gent és el que hem parlat abans. Per exemple abans no es feia res de programació que fos fora d’estiu….fora de fira….fora de festes i ara des del mes d’octubre programem des de la regidoria de cultura una programació trimestral, i això la gent ens ho agraeix molt! Perquè programen divendres cine, dissabte alguna actuació i després el diumenge teatre! i això la gent ho agraeix. Que no hages d’anar al poble del costat o a Castelló per a poder tindre alguna activitat cultural” -explica amb un ampli somriure de satisfacció

– I en la gent jove… Creu que açò ho ha notat? “La veritat és que sí…pel que m’estan donant a entendre, el fet que la seua alcaldessa siga jove...se senten més representants i no veuen a l’alcalde o alcaldessa com una figura…de més autoritat! A mi em troben als llocs als quals van i això també done més confiança a l’hora que si han de dir-me alguna cosa...m’ho diuen…i sense problemes! i jo contenta!!!!!

 Die el Secretari del seu partit, Ernesth Blanch, en una entrevista prèvia a la precampanya que vosté era eixa fornada de polítics joves, dinàmics i amb alta qualificació que havien canviat el panorama el 2015″, en el seu cas es va aconseguir al 2019 i via un pacte, quasi in extremis…. Com es gestiona, eixa pressió, o responsabilitat?

-Riu obertament- “Bé, sí...ja.però al final jo vaig veure que ere el meu moment...que estava preparada i que podíem fer moltes coses pel meu poble…i ficant-li tota la il·lusió i totes les ganes! i tota la gent que es va sumar al meu projecte...això! ja ho va ser tot – se li il·luminen els ulls amb espurnes d’il·lusió impossibles d’ocultar mentre recorda eixos moments- “Independentment que després el resultat no fora l’esperat….que tot el contrari!! -somriu- “va ser inclús una sorpresa, jo crec que això és tot. La il·lusió que vam viure en eixe procés de veure que realment gent de fora del partit d’Orpesa s’il·lusionava en un projecte del partit socialista d’Orpesa! Això ja va ser tot!”. “Però bé, van arribar les eleccions….el partit socialista mai no havia guanyat l’alcaldia d’Orpesa i això ja va ser també un orgull pels socialistes de tota la província” -afegeix amb orgull elegantment prudent

I parlant d’eixe govern que es va formar en un pacte ‘in extremis’ poc més d’una hora abans del plenari de Constitució, com recorda ara en perspectiva eixe moment? -Afirma en el cap mentre escolta la pregunta i somriu – “…. Dons la veritat és que ara ho recorde com…com alguna cosa que no he viscut realment……no sé com expressar-me!, és que 24 hores anteriors això va ser!…..no sé com expressar-te ….això va ser….!!!” -comenta mentre la seua cara evoca la tensió de la incertesa viscuda

 Quan finalment es reparteix l’alcaldia en eixos dos anys per a vosté i dos anys per a la candidata de Ciudadanos.això suposa ara una pressió addicional a l’hora de treballar sabent que en estos moments diguem, ja ha passat la quarta part del seu mandat al capdavant de l’alcaldia? “No, no….jo estic treballant per quatre anys, no per dos. Dos seé alcaldessa però….bé, nosaltres tenim 4 regidors ahí, i jo l’alcaldia i tenim el projecte per quatre anys i ací estarem treballant en principi deixant-nos la pell, els quatre anys!

Quan vostés entren es troben en algunes coses, com les festes de Sant Joan que els va tocar traure endavant a correcuita, i ho fan. S’han trobat amb altres situacions de coses que no estaven com esperaven? S’ha trobat amb algun, com es diu vulgarment marrón? -Riu, i es pren uns segons abans de contestar- “No,… Anem fent! de moment anem fent i el que no està com ens agradaria, ho arreglem. A veure, jo he vingut a treballar i per això estic! afirma amb contundència-.

 Parlem de Turisme, estem a les portes de Fitur, i Orpesa com tants altres municipis continua lluitant per la desestacionalització del turisme, com ho fa? Té entitat pròpia o se l’emporta un poc el complex hoteler més conegut? “Bé,….-deixa uns segons abans de contestar- “Orpesa és tot. És la zona nord, on tenim el complex hoteler, que bé...és la zona centre i la zona sud on tenim millors platges...és un cúmul de tot, si no, no seríem el que som. Estem programant des de l’àrea de turisme, quan hi ha 4 dies de festes a Aragó, a Madrid, perquè és el nostre públic principal… Per tant de començar així a allargar una mica la temporada, o aprofitant que hi ha un pont fer alguna cosa atractiva perquè la gent vingue…..

 Pel que fa als conters, Orpesa durant molt temps ha sigut un dels pocs municipis, en plena crisi, que no tenia deute, però amb les lleis d’estabilitat pressupostària i de gestió de les inversions…com està ara? “Sí, la veritat és que som un municipi per sort, sanejat, econòmicament, però tenim un problema: tenim més ingressos dels que podem gastar. i ara quan es forme, per fi, i finalment govern, jo reclamaré una reunió amb qui corresponga perquè facen una repensada en la llei d’Estabilitat pressupostària, sobretot per als municipis que no tenim deutes! Perquè està clar que els ajuntaments que rebem més del que podem gastar que ens tracte d’una manera diferent. Si no tenim deute, que menys que allò que els veïns ens donem per una part, que nosaltres puguem invertir-ho en ells, i que no estiguen els diners als bancs? perquè al final és un absurd impressionant!

 Per últim, no únicament ja com alcaldessa sinó també per Maria Jiménez, com advocada, cal ressaltar que als pressupostos es contempla, per primera vegada un agent d’igualtat. Sí, per suposat…..no s’havia fet res en matèria d’Igualtat, vam crear la regidoria d’Igualtat i el que hem fet en estos sis mesos era quasi impensable. Hem programat actes d’igualtat, hem creat el punt violeta a les festes...que es pot pensar, bé, sí això era normal, doncs no. En este municipi no era normalinclina el cap amb un mig somriure de resignació- i vam aconseguir fer moltes coses i Orpesa tindrà un agent d’Igualtat” -afirma satisfeta

‘TEST DE PREGUNTA RÀPIDA PER CONÈIXER L’ALCALDESSA’

Alcaldessa, per acabar ens permetrà ara que li fem un test de preguntes ràpides:

1.- Quin és el seu racó preferit d’Orpesa? Mmmmmm...em puc triar dos? el barri antic i la Renegà

2.-Quan ha d’explicar a l’àmbit nacional on esta Orpesa, que diu?, un poble de Castelló, prop de València o fa menció a Marina d’Or? Un poble de la província de Castelló

3.-Què és més dur, el buffete d’advocacia o l’alcaldia? Depén, depén del moment! perquè  l’alcaldia és dura però és molt gratificant si les teues propostes ixen endavant!

4.- Amb quina de les alcaldesses socialistes de la província eixiria de ‘tardeo‘ o a prendre alguna cosa? De tardeo?… Amb Tania!

5.- Quan vaja a la platja este estiu, anirà a Orpesa o intentarà fugir un poquet per tindre vida pròpia? No no, a Orpesa. Ja ho vaig fer este estiu passat.

I podia prendre el sol en tranquil·litat? Bé!….-riu obertament!-, en tranquil·litat, no!

5.- Què és el primer que pensa quan s’alça cada matí? -Es queda en silenci- Moltes coses! No sé!, cada dia, complir l’agenda!

6.-Hi ha alguna cosa de la qual li agradaria saber més i que té pendent aprendre?, els idiomes, que per això ja no tinc temps!

7.-Des de juny, encara té vida personal? Ha minorat molt...molt...trac el temps d’on puc per fer-me una cervesa en els amics!, però em coste molt més!

8.- Quan les coses es compliquen, on busca la força, en els companys de corporació o de partit, o a l’àmbit personal? Mnnnnn…. depén de la cosa que es complique i de qui necessite ajuda en cada moment però la veritat que dels tres que has nomenat, els tinc!, i sempre que m’han fet falta, han estat i estaran!

9.-Desconnecta alguna vegada el seu telèfon? No! -riu-

10.- Ha desitjat en algun instant ser invisible en els últims sis mesos? No. -contesta contundent- Estic molt contenta!

Últimas noticias

Contenido relacionado