08:12 - viernes, 1 diciembre 2023

Noticias de Castellón y provincia

Com es prepara la província de Castelló pel temporal

Les previsions d'AEMET indiquen que a partir de hui dimecres dia 4 està previst un empitjorament general de la situació meteorològica a la província, iniciant-se un episodi de pluges fortes

A l’espera de veure com evoluciona la situació meteorològica, el CPBC ja va activar este dimarts, de manera preventiva el dispositiu de pluges en la totalitat de la província.

Sobre la base de les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ,la Generalitat Valenciana, a través de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) ha activat la preemergència nivell taronja per temporal de pluges en el litoral sud de la província i s’ha emés avís per pluja en la resta de província i per temporal marítim en tota la costa. El departament de bombers de la Diputació de Castelló està preparat per a intervenir de manera immediata davant qualsevol incidència derivada d’esta situació.

Les previsions d’AEMET indiquen que a partir de hui dimecres dia 4 està previst un empitjorament general de la situació meteorològica a la província, iniciant-se un episodi de pluges fortes la incidència final de les quals a la província pot variar segons diversos factors, per la qual cosa es recomana un seguiment de l’actualització en les previsions i avisos.

Actualment es preveu una situació de fortes pluges, puntualment acompanyades de tempesta, amb possibilitat d’acumulats de fins a 100mm/*12h i 20mm/h,tant demà Dimecres com el Dijous, amb especial incidència en el litoral sud de la província.

Al mateix temps, AEMET preveu temporal marítim en tot el litoral de la província amb vents de l’est-nord-est amb intervals de força 7 i ones de 3 metres.

El Consorci Provincial de Bombers de Castelló (CPBC) disposa d’un ampli dispositiu en tota la província preparat per a ser activat de manera immediata en cas de ser necessari. L’activació de recursos es realitzarà gradualment sobre la base de les necessitats puntuals de cada moment i cada zona, determinades per l’evolució de la situació.

Cal destacar que este dispositiu inicial s’anirà incrementant de manera automàtica sobre la base de l’evolució de la situació i segons les necessitats en cada zona operativa.

Parcs de bombers professionals i voluntaris

El CPBC té operatius els 4 parcs de bombers professionals situats a Benicarló, Oropesa, Nules i Sogorb i els 5 parcs de Bombers voluntaris a Onda, Llucena, Benassal, Morella i Adzeneta amb un total de 26 camions autobomba secundats per 52 equips de desgotament dividits en 10 electrobombes, 34 motobombes i 8 turbobombes.

Entre les electrobombes es compta amb 2 bombes de buidatge d’aigua de gran cabal i 1 especial per a desgotament de sòlids i fangs.

D’altra banda també es compta amb altres 15 camions autobomba corresponents a les Unitats de Bombers Forestals de la Generalitat assignades al Consorci de Castelló.

Al costat de tot este dispositiu, el Consorci de Bombers té també activades la URM (Unitat de Rescat en Muntanya) i la URA ( Unitat de Rescat Aquàtic) amb efectius distribuïts en els 4 parcs de bombers professionals.

La URA (Unitat de Rescat Aquàtic) disposa d’un vehicle remolque dotat amb una embarcació pneumàtica de rescat i la resta de material necessari per a atendre qualsevol rescat en terra o mar.

A més en la Unitat de Rescat Aquàtic es compta amb:

– 2 embarcacions zodiac de rescat en baix calat
– 3 motos aquàtiques de rescat
– 5 pots de rescat en zones d’aigua estancada
– 3 embarcacions semirígides bimotor de 10 metres per a rescat marítim amb base en els ports de Benicarló, Oropesa i Borriana.

La UML (Unitat de Maquinària i Logística) també està totalment operativa per a reforçar als dispositius de Bombers amb equipament de maquinària pesant i equips de desgotament de gran cabal, i per a actuar posteriorment en zones amb infraestructures afectades per la pluja.

La UML disposa de:

3 pales frontals carregadores

1 pala mixta

3 camions polivalents amb grua

3 tractors amb calaix traílla

1 rul·lo compactador i diferent equipament auxiliar.

Està també activada la unitat de voluntaris de Protecció Civil de Diputació de Castelló per a actuar de manera immediata com a suport logístic al dispositiu de bombers.

Neteges de rieres i conductes

A més de totes les mesures previstes en cas d’activació de les alarmes per part dels diferents dispositius i serveis d’emergència també cal destacar els treballs previs que s’estan fent a molts municipis de la província per facilitar que l’aigua no genere problemes d’acumulació i desbordaments per falta de manteniment o neteja de rieres, desembocadures o altres conductes o vies similars.

Per exemple, a Borriana l’Ajuntament ha tornat a realitzar actuacions preventives de neteja i comprovació, i ha verificat novament la neteja de les goles, que ja havien estat repassades en els anteriors avisos de precipitacions, davant l’alerta de previsió de pluges localment intenses.

Concretament les goles del Caràmit, Rovellat, Finello, Granell, Ull de la Vila, l’Estany Colombrí i l’Estany Llarguer, la de Barruguer i la de Sant Gregori. També s’han revisat els camins rurals i s’ha tornat a comprovar el Clot de la Mare de Déu a l’altura de la desembocadura.

A més, s’ha actuat amb insistència en el barri del Carme, en la zona marítima, ja que va ser una de les zones més afectades en la passada DANA de finals del mes de març i principis d’abril. També s’ha comprovat que la séquia del Rajolí i el Clot evacuen amb normalitat i, en general, s’han revisat les séquies, els camins rurals i les zones de risc.

Últimas noticias

Contenido relacionado