lunes, 20 mayo 2024

Noticias de Castellón y provincia

‘L’escletxa’ sobre quin codi de bon govern adoptar a Castelló obliga a fer ús del vot de qualitat

La Comissió Plenària que havia de decidir quina era la millor opció perquè els representants polítics municipals de Castelló pogueren adherir-se a un únic Codi de Bon Govern sembla no haver servit més que per a fer paleses postures enfrontades o possibles divergències de plantejament entre els diferents grups municipals. Algunes ja evidents, però altres menys esperades.

I és que si este dilluns Ciudadanos proposava formalment l’adhesió de l’ajuntament al Codi de bon govern de la Generalitat, en lloc de al de la Federació de Municipis i Províncies (FEMP) i l’alcaldessa recordava que ja hi havia un compromís ètic en l’Acord de Fadrell, la votació d’este dimecres ha deixat clar que l’adhesió al codi de la Federació de Municipis i Províncies no és l’opció més adequada per quasi la meitat dels representants municipals que el consideren menys exigent i més laxe en els temes vinculats a possibles ‘imputacions’ i que per tant podrien no assumir-lo.

L’ ABSTENCIÓ DE COMPROMÍS EN LA COMISSIÓ PLENÀRIA

Tot i això, a l’hora de les votacions, la negativa rotunda del PSOE i Podemos ha adoptat el Codi de la Generalitat no ha estat secundada pels seus socis de Compromís que s’han abstingut, per la qual cosa ha estat necessari una segona votació i fer ús del vot de qualitat del president de la Comissió, per desfer l’empat. Ignaci Garcia, ha justificat la seua postura com un exercici de “coherència amb l’acord de Fadrell i també amb el que fa la Generalitat Valenciana i el govern del Botànic”. Garcia també hi ha explicat que des del seu punt de vista, “s’ha perdut una oportunitat per aconseguir un codi de bon govern per unanimitat” A més ha declarat que “si tota la dreta estava d’acord amb el codi de bon govern de la Generalitat,...si l’acord de Fadrell haguérem fet eixa aposta que nosaltres veiem amb bons ulls, haguérem tingut un codi per unanimitat i haguérem acabat amb una polèmica que no beneficia a ningú”.

UNA ALCALDESSA QUE APEL·LA AL CONTROL INTERN DE CADA PARTIT

Per la seua part l’alcaldessa, Amparo Marco, ha contestat a preguntes de la premsa respecte a les opcions del codi de bon govern reiterant una i una altra vegada que “si els partits polítics actuaren amb la mateixa contundència amb què actua el PSOE no farien falta codis de bon govern”. De tota manera, respecte del perquè del canvi d’aquella “acta en blanc” que a l’inici de l’anterior legislatura s’acordara per garantir la lluita contra els possibles casos de corrupció o inclús acusacions o investigacions i que ja es va cobrar ‘víctimes’ a les files deels seus socis, Marco ha assegurat que “la situació actual no és la mateixa que el 2013″ encara que ha declarat també que no hi hauria cap regidor que tindria problemes en signar una acta en blanc en cas d’imputació.

Amb tot, i respecte a la postura de Compromís, Marco ha afirmat que “cadascú té la seua opinió” encara que posant l’accent en el pacte signat al juny, “hi ha un acord de governabilitat que és l’acord de Fadrell!”.

CIUDADANOS MANTÉ L’ARGUMENT DE LA “LAXITUD” SANCIONADORA

Pel que fa a Ciudadanos, el portaveu adjunt a l’Ajuntament de Castelló, Vicente Vidal, ha criticat que “el canvi del Codi Ètic siga clarament una imposició més del Fadrell que van disfressar com a punt d’acord del Govern signat pels 3 portaveus de PSPV, Compromís i Podem en nom de 15 regidors, quan és un tema que no sols els competeix a ells, sinó als 27 membres de la corporació municipal”. Precisament, per esta raó, Vidal ha insistit que “els membres del seu grup no votaran a favor del Codi de Bon Govern Local de la FEMP perquè –com ja han dit en reiterades ocasions- no compromet políticament a res, ni conté règim sancionador”.

El regidor de Cs també ha demanat als membres del Fadrell que “expliquen molt bé als castellonencs per què ara cal ser més laxos que en 2015; per què llavors quan van demanar modificar el Codi Ètic de Castelló no es van adherir al de la FEMP que ja estava vigent; per què el text que serveix en l’àmbit autonòmic redactat pels seus homòlegs del Botànic no serveix en l’àmbit local…I per què compleixen els acords del Fadrell a mig fer, ja que l’autonomia de la Junta de Festes no l’han respectada”.

Últimas noticias

Contenido relacionado