11:03 - sábado, 2 marzo 2024

Noticias de Castellón y provincia

La negativa de Moncloa desata un allau d’acusacions sobre l’abocador d’Onda

L'encreuament d'acusacions no s'ha fet esperar des de l'Ajuntament, membres del Consorci de Residus i Diputació.

El Consell de Ministres ha conclòs que l’assumpte de l’abocador excedeix de l’àmbit local i afecta qüestions pròpies d’altres municipis i per tant, la consulta no compleix amb tots els requisits exigits per la Llei de Bases del Règim Local. Les reaccions han sigut automàtiques i abans que el tema continuara fent pudor en una situació enquistada sobretot pel nou panorama polític en el que s’han situat entre el Consorci de Residus i Onda des de les passades eleccions.

Les acusacions no s’han fet esperar ja que feia temps que s’esperava resposta inminents i totes les forces havien d’estar preparades. Tant el govern de l’Ajuntament d’Onda governat pel PP com el Consell de Reciplasa, on hi ha una majoria de representants PSOE i el seu president és el Diputat de Compromís Ignasi Garcia.

Carmina Ballester, alcaldessa d’Onda no vol que l’abocador continue en la localitat i vol que siga un altre ajuntament el que “se sacrifique” i puga acollir estes instal·lacions que tracten el 70% del fem de la província de Castelló. En l’altra cara de la moneda se situa el Consorci de Residus, que assegura que el fet de trasalladar el fem d’un femer que no estiga al costat de la planta de tractament suposaria un altíssim cost económic i ecológic.

Esta situació suposaria a més tractar de canviar ara una decissió que se va aprovar en 2016, on incloïa l’ampliació de l’abocador en el terme municipal d’Onda, amb una planta de reciclatge i compostatge per a rebre els residus dels municipis integrats en l’àrea de gestió. A més de la instal·lació d’una incineradora d’animals en aqueix mateix terme municipal, també per a gestionar els residus sòlids urbans generats en els municipis de l’àrea de gestió.

salvador Aguilella: “El PSOE mai ha preguntat als veïns d’Onda sobre si volien instal·lar el macro abocador”

El regidor i representant de l’Ajuntament d’Onda en Reciplasa Salvador Aguilella ha manifestat que “esta resolució no és una novetat. El PSOE, durant tots els seus anys de gestió municipal, mai ha preguntat als veïns d’Onda sobre si volien instal·lar el macro abocador, sempre han amagat el tema. De fet, el grup socialista municipal no va votar a favor de la consulta popular en el Ple en el qual es va ratificar i va elevar al Govern la petició”.

Des del Consistori local també s’ha fet un comunicat on l’Ajuntament d’Onda, per la seua banda, ha declarat que davant les imposicions, continuaran treballant a consciència per a evitar la instal·lació del macro abocador i incineradora d’animals morts que hipotecarà el futur de les pròximes generacions d’onders”.

Lluís Pastor: tota la política del PP des que ha entrat a governar s’ha basat en una gran mentida

La reacció es produeix després de saber que el govern central no autoritzarà la consulta sobre l’ampliació de l’abocador de Reciplasa. Lluís Pastor, portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Onda comentava que “Ha passat el que ja sabíem que passaria: que el govern central no autoritzaria la consulta perquè excedís de les competències municipals” després de conéixer la notícia que finalment ha sigut prohibida, per part del Govern Central, la consulta sobre l’ampliació de l’abocador de Reciplasa i afegia que “Nosaltres ja ho vam anunciar diverses vegades al plenari, però l’equip de govern, que ha fet cas omís sempre a les nostres advertències, va preferir enganyar a la gent sabent que demanaven una cosa que legalment no podien fer mai”.

Pastor s’ha mostrat decebut “perquè tota la política del PP des que ha entrat a governar s’ha basat en una gran mentida i més enllà de fer coses per millorar el municipi, s’ha entestat a alimentar una disputa política que no beneficia a ningú” recordant també que el pla de gestió de Reciplasa va ser aprovat amb el govern de Moliner (PP) a la Diputació de Castelló, on l’actual regidor Salvador Aguilella hi va votar a favor, sent el mateix Aguilella qui va posar la primera pedra del projecte davant l’aplaudiment de tots els representants del Partit Popular que aleshores governaven.

Amb esta situació, Pastor ha confirmat que demanarà responsabilitats polítiques als representants del govern d’Onda “perquè han enganyat conscientment a tots els veïns i veïnes del poble durant massa temps, sabent que les seues accions es basaven en una promesa irrealitzable”.

ignasi garcia: és el moment de deixar de banda les polítiques partidistes

Finalment, Ignasi Garcia, diputat provincial de Residus i Reciclatge i President del Consorci C2, ha demanat a l’alcaldessa d’Onda, Carmina Ballester, que concedisca “com més prompte millor” les llicències d’obres per a escometre les millores en la planta de tractament de residus que hi ha en la localitat. Garcia assegura que, després de la denegació del Govern “és el moment de deixar de banda les polítiques partidistes i treballar totes les administracions juntes per tal que puguem tindre unes instal·lacions del segle XXI que milloraran la qualitat de vida de la ciutadania de les comarques de Castelló, sobretot dels habitants de la zona centre”.

Per a Garcia, Ballester ha de ser “capaç d’arribar a acords que faciliten el treball i desbloquegen aquest assumpte. Igualment, ha dit que “des del primer moment, vam anunciar que aquesta proposta de consulta popular seria denegada, ja que estava fora de lloc i de temps perquè la decisió de millorar les infraestructures del Consorci C2 era supramunicipal i s’havia pres conjuntament amb la Diputació i amb la Generalitat, sense que mai ningú dels diferents partits que governaven en el seu moment les diferents administracions mostrara cap inconvenient”.

Últimas noticias

Contenido relacionado