martes, 30 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

Compromís busca solucions als problemes del camp en Moncofa

Borràs anuncia que "portarem al ple de juliol la situació al nostre terme amb el cotonet de Sud-àfrica, així com la manca de solucions de l'equip de govern amb l'abandonament de les terres de cultiu i les conseqüències que açò comporta".

Compromís per Moncofa, mitjançant el seu portaveu a l’Ajuntament Raül Borràs, es farà ressò en este ple del dijous 30 de juliol dels greus problemes que afecten el camp moncofí.

En paraules del regidor valencianista “presentem una moció sobre el “Cotonet de Sud-àfrica” on s’exigirà a les administracions superiors celeritat en l’ús dels tractaments biològics amb la solta massiva del parasitoide Anagyrus aberiae per a poder parar la plaga del Delottococcus o cotonet de Sud-àfrica que està afectant el 100% del terme de Moncofa i que deixarà molt tocada la producció de taronges d’esta temporada i pràcticament anul·larà la de la temporada vinent. De la mateixa manera, sol·licitem l’ús del fitosanitari metil-clorpirifos fins que siga efectiu el tractament biològic de la plaga com ja es va fer amb la mosca del Mediterrani”.

Des de Compromís també han volgut deixar clara la seua posició davant l’entrada de plagues d’origen subsaharià. Borràs assenyalava que “els principals responsables de la situació actual són el Partit Popular i el PSOE, ja que han aprovat els tractats comercials amb Sud-àfrica per portar taronges sense cap control sanitari en origen, a més de realitzar un control d’entrada en frontera, que és competència del Ministeri d’Agricultura, amb una greu falta de rigor d’estes exportacions de fruita. Ara, els representants polítics d’estos partits al País Valencià volen ser els grans defensors, però quan han de reclamar a Madrid s’obliden del camp i dels llauradors valencians en benefici dels grans comerciants”.

També Raül Borràs ha volgut recordar que “des de 2016 estem presentant mocions a l’Ajuntament sobre els tractats comercials internacionals avisant de les plagues que aniran entrant al nostre territori. La taca negra o “black spot” està a les portes com ja avisàrem fa quatre anys i com va explicar l’exeurodiputat de Compromís Jordi Sebastià en Moncofa en diverses ocasions. Com no pot ser d’altra manera també demanem a la nostra moció ajudes econòmiques pels nostres llauradors damnificats.”

Tanmateix, els membres del col·lectiu valencianista han mantingut també contactes amb el tècnic agrònom de la Cooperativa de Moncofa per analitzar la situació i conéixer les possibles solucions a una situació “crítica” com esta. També han volgut conéixer de primera mà els estudis amb el parasitoide Anagyrus aberiae que està fent la Universitat Politècnica de València en el poble veí de la Vall d’Uixó amb una entrevista de treball amb el seu regidor d’Agricultura Fernando Daròs.

Aprofundint en l’estat del camp moncofí, Borràs ha registrat una pregunta plenària sobre “com solucionarà el PP la plaga de conills i la misèria que està ben extensa pel nostre terme, quines accions polítiques te planificades per dur una gestió efectiva del territori municipal i com i quan va a dur-les endavant.

Davant de tota esta situació “límit”, Borràs ha demanat com a portaveu de Compromís, “la convocatòria urgent del Consell agrari que no es convoca des de l’any 2018”.

Al mateix ple ordinari de juliol, Compromís per Moncofa presenta una altra moció en suport a l’atenció primària i la salut pública. Sobre esta moció el seu regidor explica que “es tracta d’un reconeixement als treballadors sanitaris dels nostres centres de salut que han estat al davant de la pandèmia com a enfront de xoc. En esta moció també posem de manifest la necessitat, com s’ha demostrat en el confinament, d’un reforçament de l’Atenció Primària i la Salut Pública amb la necessària dotació de personal, recursos econòmics, materials i organitzatius; una atenció de qualitat mitjançant l’adequació de ràtios; dotar el Centre de Salut de Moncofa dels recursos necessaris per a la millora del diagnòstic i el tractament, evitant desplaçaments innecessaris.

En relació amb la situació actual del centre de salut de Moncofa, Raül Borràs confirmava que “esta setmana s’ha remés per part de l’Ajuntament la documentació jurídic patrimonial amb la modificació del títol de propietat i l’acord plenari de cessió d’acord amb l’alçament topogràfic municipal. Ja vam realitzar la correcció en cadastre davant del Registre de la propietat de Nules. Tot açò era necessari per a poder tindre en la Conselleria la plena disponibilitat de la parcel·la per poder fer l’acta de replanteig previ del Projecte com a requisit per a iniciar el tràmit de licitació pública de les obres d’ampliació i reforma del Centre de salut. Cal recordar que el projecte està aprovat des de 2018 i estàvem esperant des d’aleshores l’esmena dels problemes patrimonials per part de l’Ajuntament.

Finalment, Borràs ha recordat que “demanarem a l’equip de govern una resposta per la situació irregular del contracte de socorrisme de 2020 a les nostres platges. Esperem una contestació clara i sense ambages.”

Últimas noticias

Contenido relacionado