martes, 30 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

Castelló prepara ajudes per a rehabilitar els prop de 20.000 edificis d’abans de l’any 1979

El 64,4% del parc de la ciutat, és a dir, 19.662 edificis, són previs a eixa data i per tant no compleixen ni les normes d'accessibilitat ni les d'eficiència energètica i el regidor, Fernando Navarro, reconeix que no s'han fet les inspeccions pertinents.

La regidoria de transició ecològica a l’ajuntament de Castelló ha exposat este dimecres en roda de premsa telemàtica amb el responsable de l’àrea, Fernando Navarro, quins són alguns dels reajustes que es plantegen ara per afavorir la reactivació de l’economia a la ciutat “l’endemà del coronavirus”, com s’ha referit Navarro.

Entre les polítiques plantejades, i els tres grans eixos de treball, d’un document amb 20 punts i mesures concretes, destaquen d’una banda aquelles destinades a buscar dins del sector agroalimentari, nous nínxols de treball “per totes aquelles persones que hauran de reconvertir-se” i d’altra, les que impliquen abaratir els consums energètics a través d’ajudes que permeten als edificis envellits, anteriors al 1979, augmentar la seua eficiència energètica i per tant reduir les factures dels seus habitants en alguns subministraments en uns temps que ja es preveuen durs per fer front a despeses.

4_5794295453675685571

NOVA ORDENANÇA

Pel que fa a la transició energètica, Navarro ja ha anunciat que moltes de les mesures passaran per la millora en les instal·lacions municipals de manera que es reduïsquen els consums. Però pel que fa als habitatges particulars i en concret als edificis de construcció anterior al 1979, data en la qual canvia el codi d’edificació, el regidor de transició ecològica ha parlat d’aconseguir que les cases “consumisquen menys recursos”. Això implica augmentar la seua eficiència energètica, per la qual cosa s’està treballant en una nova ordenança que podria contemplar bonificacions en alguns impostos municipals com ara l’IBI.

Com a exemple, Navarro ha parlat d’una mesura, amb molt poc èxit com ha reconegut, que ja s’havia plantejat respecte a l’instal·lació de plaques d’energia fotovoltaica i que proposava bonificacions de l’IBI de fins al 90% el màxim bonificable, tot el temps necessari fins que es computara el total de la inversió.

Per aconseguir-ho en els edificis que podrien plantejar-se una remodelació i que representen el 64,4% del parc total de Castelló, Navarro també ha parlat de crèdits bancaris a interessos molt baixos que es podrien concedir a les comunitats quan se constituïren com a entitat jurídica pròpia, una de les possibilitats que s’està contemplant per fer viables estos projectes.

TREBALL AL SECTOR AGROALIMENTARI

Respecte al pla de reactivació agrària, Navarro ha anunciat que des de l’ajuntament es tractaran d’incentivar mesures “com ara un xec-treball per empreses del sector que puguen contractar personal”. Ja que “l’atur que deixarà este confinament a Castelló farà que moltes persones hagen de reinventar-se per buscar treball i el sector agrari podria ser una opció”.

De fet, encara que no ha aprofundit amb tot el que s’està estudiant sí que ha destacat que dins d’este pla de reactivació agrària es preveu que es puguen portar a terme mesures que afavorisquen l’ocupació i el creixement del sector “perquè este confinament ha demostrat entre altres coses que tenim un sistema agroalimentari irracional”, ha remarcat Navarro.

El regidor de transició ecològica s’ha referit també a l’últim Consell de Ministres on precisament s’ha parlat específicament de la reactivació d’este sector com un dels motors que poden ajudar a fer que les dramàtiques conseqüències que deixarà la covid-19 a l’economia puguen trobar alternatives en la reactivació de sectors com l’agrari.

Últimas noticias

Contenido relacionado