martes, 23 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

Xarxa Vives celebra 10 anys de formació de docents en l’ensenyament de la nostra llengua a l’estranger

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), l'Institut Ramon Llull (IRL) i la Xarxa Vives d'Universitats (XVU) han presentat els resultats de la col·laboració formant professorat per a universitats de l'exterior

Afrontar el repte d’ensenyar una llengua a un país estranger i fer-ho amb solvència professional i qualitat és un dels objectius que hi han aconseguit 10 anys de col·laboració institucional entre L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), l’Institut Ramon Llull (IRL) i la Xarxa Vives d’Universitats per a formar professorat de la nostra llengua a les universitats de l’exterior.

Més de 350 estudiants titulats de 14 universitats han assolit l’experiència pedagògica en esta formació i gran part d’ells han pogut exercir de docents a prestigioses universitats de 13 països on, anualment, es registren més de 6000 matrícules de persones interessades en apropar-se a la llengua i la cultura del nostre territori.

Així, estes tres entitats col·laboradores en este projecte que es porta a terme a Vinaròs i a Morella, i ha estat qualificat com “exemple paradigmàtica de col.laboració institucional”, han presentat este 8 d’octubre els resultats d’una dècada de col·laboració en l’impuls de la formació de futur professorat de la llengua del territori valencià, català i balear, a les universitats de l’exterior.

Ariadna Puiggené, (directora de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’IRL), Verònica Cantó (secretària de l’AVL) i Pilar Safont (vicerectora de Promoció Lingüística i Igualtat de la Universitat Jaume I) han coincidit en l’èxit del programa i la consolidació d’aquesta proposta basada en l’interès comú d‘impulsar el coneixement i el prestigi de la llengua i la cultura arreu del món.

El programa de didàctica de la llengua com a idioma estranger té per objectiu contribuir a la formació de futurs professors la nostra llegua en universitats de l’exterior i el tractament de la variació lingüística, la cultura i la literatura a l’aula. Els participants reben formació sobre el disseny i l’aplicació d’estratègies didàctiques per a l’ensenyament de llengües estrangeres, així com en literatura, cultura i dinamització.

 Durant els 10 anys de trajectòria del curs, hi han participat estudiants del País València (53%), de Catalunya  (40%) i de les Illes Balears (7%). La majoria provinents de les universitats de València (37%), Barcelona (14%), Autònoma de Barcelona (10%), Jaume I (9%), Illes Balears (7%), Pompeu Fabra (7%) i d’Alacant (7%), si bé també han cursat el programa titulats de les universitats Rovira i Virgili, Oberta de Catalunya, de Girona, de Lleida, Politècnica de València i de Vic · Central de Catalunya.

Dels estudiants participants en el programa, 31 persones, la majoria dones (71%), han esdevingut docents de la nostra llengua a universitats de 13 països. El curs ha resultat també ser una oportunitat única de formació d’alt nivell en metodologies, estratègies i recursos didàctics per a l’ensenyament de la llengua en comptar amb la participació de professorat especialitzat que, com han destacat, sempre s’intenta que tinga procedència de la Comunitat Valenciana, de les Illes Balears i de Catalunya per afavorir la riquesa lingüística territorial, i que procedisca, que estiga impartit o haja impartit docència a universitats tan diverses com la de Califòrnia Los Ángeles-UCLA; Hebrea de Jerusalem, Oxford, Cambridge, Manchester, Colònia, Lió, Hèlsinki, Torí, i Autònoma de Madrid, entre d’altres.

La incorporació dels estudiants del curs com a professors de llengua en universitats de l’exterior s’ha realitzat a través dels processos de selecció Llull, que compta amb una xarxa de més de 150 universitats a tot el món. En concret, els participants s’han incorporat com a professors a universitats dels Estats Units d’Amèrica (Universitat de Chicago i de Washington), Xina (Universitat d’Estudis Estrangers de Pequín), Israel (Universitat Hebrea de Jerusalem), Xile (Universitat de Xile i Pontifícia Catòlica), Brasil (Universitat de Sao Paulo), Regne Unit (Universitat de Bristol, de Cardiff, i de Londres, Queen Mary), Alemanya (Universitat de Frankfurt, de Heidelberg, Humboldt de Berlín, de Kiel, Lliure de Berlín, de Mannheim i de Tubinga), França (Universitat d’Amiens, de Grenoble III, de Lió 2 – Lumière, de París i de Provença – Ais Marsella), Irlanda (Universitat de Cork, i Nacional d’Irlanda – Maynooth), Itàlia (Universitat de Torí), Portugal (Universitat de Lisboa), Txèquia (Universitat Masaryk de Brno) i Romania (Universitat de Bucarest).

La desena edició del ‘Curs d’introducció a la didàctica de la llengua com a idioma estranger’ se celebrarà del 18 al 20 d’octubre de 2019 a Vinaròs i Morella.

Últimas noticias

Contenido relacionado