martes, 23 julio 2024

Noticias de Castellón y provincia

Vila-real pujarà un 10% l’IBI després de 8 anys congelat

Benlloch hi ha explicat que esta és “l'única solució a la caiguda d'ingressos, els costos del fem i els ‘empastres’ del PP".

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha anunciat hui la decisió de l’equip de govern de modificar l’ordenança de l’Impost de Béns immobles (IBI) per a incrementar un 10% la recaptació en 2020 després de huit anys en què este impost ha estat congelat.

El primer edil ha comparegut per a explicar els motius que han portat al govern local a optar per l’increment de l’IBI com a “única solució” perquè “la ciutat no acabe fent fallida i estiguem en risc de perdre el tren del futur i les oportunitats”.

L’alcalde ha recordat que durant els huit anys en què porta al capdavant de l’Ajuntament, “en sis, l’IBI ha estat congelat, i en 2014 i 2015 es va baixar un 10%”, però en este moment les previsions de minvament d’ingressos en 2020, l’augment de despeses pels costos de la gestió de residus, així com per la contractació de més personal en àrees com els Serveis Socials, i el degoteig de sentències pels ‘empastres’ derivats de l’urbanisme del PP situen a la ciutat en un important “risc” des del punt de vista econòmic, com així adverteixen ja diversos informes de la Intervenció municipal.

Benlloch ha detallat que en 2020 l’Ajuntament recaptarà 1,4 milions d’euros menys que en 2019 pel minvament d’ingressos per plusvàlues (quasi 500.000 euros), la reducció de l’aportació de l’Estat a les arques municipals (300.000 euros), la desaparició de l’IBI de l’AP-7 després de la seua liberalització (180.000 euros), al que se suma una caiguda d’ingressos a l’IBI perquè els habitatges que estan en zones urbanitzables no programades que no s’han desenvolupat tenen dret a no pagar com a sòl urbà (400.000 euros).

D’altra banda, el consistori ha de fer front a un increment de costos d’1,4 milions d’euros en el capítol de personal, per l’actualització de salaris dels funcionaris i “perquè hem hagut de cobrir més de 20 places per a assumir competències en temes com a dependència o menors”, al que se suma el “gran problema del fem”, amb un sobrecost anual de més de 600.000 euros.

En este sentit, l’alcalde ha recordat que “esta mateixa setmana hem aprovat en el consell d’administració de Reciplasa un increment del 9% en la factura pel tractament de residus” que l’Ajuntament de Vila-real “ha d’assumir amb recursos ordinaris perquè no tenim taxa de fems”.

“Si tot això no fora suficient, hem de continuar fent front als ‘empastres’ i les il·legalitats del PP” que “ascendeixen ja a 25,3 milions d’euros pagats en sentències i acords amb propietaris als quals en breu afegirem altres tres milions”, lamenta Benlloch.

Davant esta situació, l’alcalde ha reiterat que “l’única solució” passa per una pujada de l’IBI perquè “tenim un 69% de deute i si arribem al 75%, haurem de prendre mesures més dures”; i ha afegit que l’equip de govern ha estudiat totes les alternatives possibles però “reduint altres despeses posem en perill el model d’aliança amb la societat civil, de col·laboració amb les entitats socials”.

La proposta que el govern local portarà a la comissió informativa d’Hisenda del pròxim 15 d’octubre contempla modificar l’ordenança de l’IBI per a elevar el tipus impositiu del 0,62115 al 0,68326, la qual cosa equivaldrà a un 10% més en la recaptació (2,1 milions d’euros).

“Hem calculat que este percentatge del 10% equival a l’IPC acumulat des de 2011, període en el qual l’Ajuntament ha mantingut congelat l’impost”, subratlla l’alcalde, qui remarca que “els veïns estaran pagant únicament l’increment del nivell de vida de 2011 a 2020, que és quan s’aplicarà la mesura”.

La previsió és que la modificació de l’ordenança puga aprovar en el ple del pròxim 29 d’octubre perquè estiga en vigor abans que acabe l’any i puga ser efectiva a partir de l’1 de gener de 2020.

Finalment, l’alcalde ha remarcat que no s’aplicarà cap increment en la resta d’impostos i taxes municipals i que en breu anunciarà altres canvis per a modernitzar l’ordenança ampliant les bonificacions especials amb l’objectiu de “continuar generant oportunitats” i fer de Vila-real “una ciutat competitiva i atractiva”.

Últimas noticias

Contenido relacionado