“He descobert l’alegria que no tenia, amb la gran ajuda dels professionals, gràcies al fet que confie en ells, ja que sempre puc acudir quan els necessite, quan em trobe mal”, en paraules d’una resident del CRIS de Vila-real, que donen a entendre la valia d’este centre.
La ciutat de Vila-real reforça la seua vocació de prestació de serveis comarcals amb l’obertura del Centre de Rehabilitació i Integració Social (CRIS) de la Fundació Manantial per a persones amb malaltia mental.
L’alcalde, José Benlloch, ha visitat les instal·lacions, en funcionament des del mes d’abril passat, al costat del president de la Fundació Manantial, Francisco Sardina, i el secretari autonòmic d’Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez, en un acte en el qual han participat també altres autoritats, representants de la corporació municipal, professionals i usuaris del centre, i que ha servit per a donar a conéixer els serveis que ofereix este nou recurs social.
El nou CRIS de salut mental s’ha construït sobre una parcel·la de prop de 1.200 metres quadrats cedida per l’Ajuntament de Vila-real a la Fundació Manantial, entitat que ha sufragat els prop de 800.000 euros que ha suposat la construcció. Les instal·lacions compten amb una capacitat de 70 places, de les quals en estos moments estan ja ocupades 65, a través del concert amb la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.
L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha assegurat que “hui és un dia feliç” per veure “com l’aliança amb la societat permet fer coses tan bones”. El primer edil ha defensat el canvi cap a una “política de proximitat” i del tracte “de tu a tu” per a arribar a “entendre” la realitat. En este sentit, ha apuntat que “si un centre que s’acaba d’inaugurar, amb 70 places, té 65 ocupades, és que hi havia molt per fer i que en anteriors etapes, durant molts anys, les prioritats eren unes altres, i en moments molt durs de crisis va haver-hi una altra priorització de recursos”.
L’alcalde també ha posat en relleu la voluntat de l’equip de govern d’impulsar el barri sociosanitari, entorn d’este nou CRIS, on també se situa el centre de dia d’Alzheimer i la seu de l’Associació Espanyola contra el Càncer, en l’antic edifici de l’escola taller que “només puguem, derrocarem per a construir un edifici modern, amb capacitat per a acollir entitats que ens ajuden a cuidar-nos”.
L’objectiu és “anar construint un barri sociosanitari, una zona on es puga cooperar i concentrar serveis comarcals”, ha recalcat.
El president de la Fundació Manantial, Francisco Sardina, ha valorat el canvi d’estratègia per part de la Generalitat Valenciana cap a un model no sols d’atenció a les persones amb malaltia mental greu sinó també de “respecte dels drets”, cosa que va en la línia del treball que realitza la fundació.
Sardina ha allargat la mà a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a continuar “aportant la nostra experiència, després de quasi 25 anys” de treball per la integració de les persones amb malaltia mental i de manera especial ha agraït el bon acolliment que la fundació ha rebut a Vila-real i la predisposició de l’Ajuntament i entitats com la Fundació Caixa Rural Vila-real per posar en marxa nous projectes.
Per part seua, el secretari autonòmic d’Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez, ha reconegut “l’extrema responsabilitat” de la Fundació Manantial per haver construït el CRIS en “temps rècord” perquè poguera integrar-se en el concert social de la Generalitat este 2019 i ha celebrat que Vila-real compte amb un recurs d’este tipus. Ibáñez ha incidit en l’aposta de la Conselleria per “passar d’un model d’estigma, de por”, en relació a la malaltia mental, “cap a un model d’inclusió, obert i comunitari”.
“Només amb una societat inclusiva, on tots tinguen garantits els seus drets, podrem ser tots feliços”, ha conclòs.