martes, 23 julio 2024

Noticias de Castellón y provincia

Vila-real comptarà amb un Reglament Orgànic Municipal per a ser més eficient

El Ple de Vila-real també ha aprovat lemanar la salvaguarda del sector citrícola amb Sud-àfrica i la no signatura del tractat amb Mercosur.

El ple ordinari de l’Ajuntament de Vila-real ha aprovat una moció conjunta de tots els grups municipals per a la redacció i aprovació d’un Reglament Orgànic Municipal (ROM). L’acord estableix que en el termini d’un any s’elaborarà i sotmetrà a l’aprovació del ple un reglament orgànic consensuat amb totes les forces polítiques.

Segons detalla la declaració institucional, el document concretarà “els òrgans complementaris, la periodicitat de les sessions i tots aquells aspectes que siguen d’interés per a l’Ajuntament, així com articularà els drets i deures dels membres de la corporació i el dret d’informació i participació democràtica dels veïns i les entitats municipals”.

Així mateix, en la moció també s’estableix la publicació de l’acord plenari, que s’executarà “complint amb els informes favorables que garantisquen la legalitat i la competència municipal”.

El Reglament Orgànic Municipal és el document que regula l’organització i funcionament intern de l’Ajuntament, en àmbits com els grups municipals, els mecanismes i terminis per a la presentació de mocions al ple o la periodicitat de convocatòria de les comissions o juntes, entre altres qüestions.

Amb l’aprovació del ROM, l’Ajuntament es dotarà d’una normativa més específica que la que regeix en l’actualitat en el consistori, de caràcter general. L’alcalde, José Benlloch, ha explicat que la Llei de Règim Local de la Comunitat Valenciana de 2010 estableix l’obligació que els municipis de més de 20.000 habitants es doten d’un ROM, encara que ha recalcat que “si no es disposa d’este document, l’Ajuntament es regeix pel Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, per la qual cosa no estem fora de la llei”.

Benlloch recorda que en 2011 es va abordar la redacció del ROM encara que va quedar aparcat perquè “en aquell moment hi havia seriosos dubtes legals que, amb un reglament d’este tipus, els grups polítics amb un sol regidor pogueren tindre grup propi”. Per este motiu, l’alcalde ha anunciat que com primer pas per a començar a treballar en el Reglament Orgànic Municipal (ROM) sol·licitarà un informe a la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat Valenciana per a resoldre els dubtes legals.

Salvaguarda amb Sud-àfrica i la No signatura del Tractat amb Mercosur
Per altra banda, el Ple de Vila-real també ha aprovat la Moció de VOX per a demanar la salvaguarda del sector citrícola amb Sud-àfrica i la no signatura del tractat amb Mercosur, la seua portaveu, Irene Herrero, ha explicat que “hi ha moltes plagues no controlades de Sud-àfrica, que arriben al nostre país i fan que els sequen els arbres i és perga tota la collida”, per això volen que l’Ajuntament de Vila-real “demane al Govern d’Espanya l’aplicació de la clàusula de salvaguarda i la no firma de Mercoasur”.

VOX, PP, Compromís i Ciudadanos han votat a favor d’esta moció i Unides Podem i PSOE, s’han abstingut”.

El regidor socialista Emilio Obiol ha explicat l’abstenció del seu grup “perquè és el mateix que es va aprovar ací fa uns anys. Nosaltres tenim unes mínimes competències. Per això esta és una abstenció positiva, perquè servirà per a treballar per al sector. Menys parlar i més treballar”.

Emergència feminista davant les violències de gènere i masclistes
El Ple de Vila-real també ha aprovat la moció del grup municipal, Unides Podem, de Emergència feminista davant les violències de gènere i masclistes, només amb el vot en contra de VOX, que ha justificat este fet dient que “no estem obligats a demostrar res. Ens agraden les veritats dites sense rodejos”.

A més, hi ha afegit Irene Herrero que “estem en contra de dir-li violència masclista, perquè la violència no té gènere; per això volem derogar la llei de violència de gènere, peque no és igualitària”.

Agència Local d’Energia i Medi Ambient
A més, s’hi ha aprovat crear una Agència Local d’Energia i Medi Ambient, arran de la proposta d’Unides Podem per la declaració d’Emergència Climàtica.
A l’hora de les votacions, Unides Podem, Compromís i PSOE hi han votat a favor: PP i Ciudadanos, abstenció i VOX en contra.

Per a finalitzar, l’alcalde de Vilar-real, José Benlloch, ha sigut molt contundent a l’hora de parlar de la sessió plenaria de hui, “anem a viure mocions ‘panfletos’, que només és fan per a aconseguir la foto, però no estan ben pensades, i no tenen cap contingut”.

Últimas noticias

Contenido relacionado