martes, 25 junio 2024

Noticias de Castellón y provincia

Vila-real ajorna projectes per a saldar pagaments pendents als funcionaris

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha anunciat un ajust pressupostari per a fer front als retards en el pagament d’hores extra, productivitat i ajudes socials als funcionaris, a causa de les dificultats econòmiques del consistori al tancament de 2019 per l’augment de despeses en qüestions com la recollida de residus; el capítol de Personal per la contractació de treballadors en departaments com a Serveis Socials i l’actualització de salaris dels funcionaris; i el pagament d’interessos de sentències urbanístiques derivades de l’etapa del PP.

“Tot això està fent que l’any siga tremendament difícil”, subratlla Benlloch, qui lamenta especialment que “ens haja causat un retard en el pagament d’hores extra, productivitat i ajudes socials als funcionaris”. En l’actualitat, el consistori deu prop de 500.000 euros en aquest concepte, dels quals uns 177.000 corresponen a hores extres des d’octubre de 2018; 220.000 euros a la productivitat des del mes de març i 25.000 euros a ajudes socials.

Benlloch ha demanat disculpes per la demora a abonar aquests conceptes als empleats municipals i ha avançat que l’equip de govern ha decidit ajornar dos projectes previstos en el pressupost de 2019 amb la finalitat de destinar aquests diners a saldar part de les quantitats degudes als funcionaris.

El primer d’aquests projectes és l’obertura de la piscina de Aquaesport, una actuació que comptava amb una partida de 40.000 euros en els comptes de 2019 i que l’alcalde considera “necessària” però que haurà d’esperar al pressupost de 2020; la segona de les obres que s’ajornarà serà la instal·lació d’un complex de jocs infantils de grans dimensions al jardí de Jaume I, per a la qual s’havien consignat 125.000 euros en els comptes municipals.

“Amb aquest ajust aconseguirem al voltant de 170.000 euros, amb els quals farem front a una part de les hores extra i les ajudes socials”, assenyala el primer edil, qui ha explicat que la intenció és pagar part d’aquests diners en la nòmina d’aquest mes o en una nòmina extraordinària en les pròximes setmanes.

L’alcalde ha assegurat que altres projectes que també s’havia valorat ajornar, com l’adequació de voreres i entorn del col·legi Carmelites o la remodelació del carrer Ramón y Cajal, sí que es duran a terme en aquest tram final de l’any, amb una inversió de 90.000 euros, “per una qüestió de responsabilitat, ja que es tracta d’obres necessàries per a la seguretat de vianants i conductors”.

Benlloch ha recordat que “tenim moltes dificultats per a acabar l’any fruit de tres causes principals: d’una banda el sobrecost en la gestió de residus de més de 600.000 euros anuals que ens genera distorsions en el pagament atés que Vila-real no té taxa de fems i hem de recórrer a recursos ordinaris”.

“D’altra banda –afig l’alcalde- s’ha produït un increment important en el capítol de Personal perquè hem fet un esforç per a cobrir places, especialment en el departament de Serveis Socials, per a donar eixida al retard en els expedients d’ajuda a la dependència i fer front a noves competències, la qual cosa ha suposat la contractació d’uns 25 treballadors”.

Això, unit a l’actualització salarial per a compensar la pèrdua de poder adquisitiu dels funcionaris en els últims anys, ha incrementat la despesa del capítol de Personal en 1,8 milions d’euros anuals. La tercera de les causes és el “gran problema” de l’Ajuntament de Vila-real, ja que “continuem patint les maçades dels ‘empastres’ de l’urbanisme del PP”, com les reclamacions d’interessos de demora per part de propietaris que tenen sentències al seu favor, i que suposa més de 300.000 euros a l’any, que han d’abonar-se amb recursos ordinaris.

A aquestes tres qüestions, Benlloch suma la previsió de reducció d’ingressos en 2020 per una baixada en les transferències de l’Estat, menys ingressos per plusvàlues i la pèrdua de 180.000 euros d’IBI per la liberalització de l’AP-7. Per això, l’alcalde ha recordat que l’equip de govern haurà de prendre decisions com l’actualització de l’IBI per primera vegada en huit anys “perquè no podem perdre oportunitats i no podem estar només pagant ‘empastres’ del PP mentre la ciutat s’arruïna i no es presten els serveis com cal”.

Últimas noticias

Contenido relacionado