L’increment de la despesa de les famílies en la “tornada al cole” no és exclusiu de les llars amb menors en edat escolar o estudiants, per això la Unió de Consumidors de Castelló recorda que setembre és un dels mesos de l’any on més contractacions de serveis i activitats es produeixen i recomana emprar-lo per a fer una planificació domèstica adequada i per tant un control de les despeses.
El Secretari general de la Unió de Consumidors, Juan Carlos Insa apunta que és “un moment ideal per fer un balanç de la situació econòmica de cada llar i per tant valorar la possibilitat del que suposaran al llarg de l’any mantenir les noves despeses que en molts casos s’assumeixen”.
“Per un costat estant les activitats extraescolars en el cas dels menors, però és que no s’ha d’oblidar que en el cas dels adults és el mes on més s’incrementen les matriculacions a gimnasos, activitats lúdiques, cursets, formacions i sobretot contractacions de canals esportius, augment dels serveis de telefonia i telecomunicacions, etc. i això implica que estem assumint una despesa extra amb caràcter mensual”, explica Insa.
Al respecte, el secretari de la Unió de Consumidors a Castelló indica que en ser setembre un mes de campanyes promocionals en serveis, com per exemple les ofertes en comunicacions que ofereixen un mes gratuït o diferents reclams publicitaris “en moltes ocasions no som conscients a priori que passat aquest període de l’oferta s’incrementarà el preu i inclús podria ser, com ocorris en molts casos i com centren moltes de les reclamacions dels nostres usuaris, que s’haja de comunicar la baixa del servei en un període determinat i si no es fa així, assumir una despesa no planificada”.
“I no estaria de més que igual que ens plantegem noves contractacions ens plantejarem revisar aquelles que ja tenim en altres serveis de subministraments com l’elèctric perquè potser hagen deixat de ser competitives”, afegeix.
D’altra banda, a l’apartat d’activitats extraescolars o complementàries, en especial en el cas que requerisquen equipació específica, com ara aprenentatges musicals o esportius, des de la Unió també recomanen “no únicament contemplar el cost d’eixa activitat sinò el que suposarà de manera addicional o les condicions que tindrem en cas de baixa, en especial si hi ha matrícula prèviament abonada.
En aquest punt, les AMPES (Associacions de Mares i pares d’Alumnes) recorden a més a més que el ventall de preus és “molt ample”. D’una banda cal diferenciar si es tracta d’activitats extraescolars oferides pel mateix centre educatiu, bé siga de forma directa o a través d’una empresa subcontractada o si estem parlant de l’oferta comercial externa d’activitats.
Ací, cal afegir, per exemple que a Castelló, igual que a la majoria d’ajuntaments de la província, a través del Patronat d’Esports, en la capital de la Plana, o a través de les diferents regidories i serveis d’esports municipals, les taxes resulten assequibles per una economia domèstica mitja. Amb mensualitats per l’accés a piscines que poden estar inclús al voltant dels 18 o 20 euros, en alguns casos o a activitats esportives que no superen els 25 o 30. Inclús, destaquen altres alternatives com els “testimonials” 20 euros anuals que es paguen a Castelló per la pràctica de la “Pilota Valenciana”.
També cal tindre en conter que a l’àmbit escolar, un altre dels serveis que està “pautat” amb un tope establert per la Conselleria d’Educació, són els 18 euros màxims que han de pagar les famílies d’aquells xiquets i xiquetes que van a centres on s’aplica la jornada continua i que de 15.00 a 17.00 hores poden romandre al col·legi però estant fora d’horari lectiu.
Pel que fa a altres activitats formatives i lúdiques, tant les AMPES com la Unió de Consumidors reiteren la necessitat de “comparar preus” encara que, com apunten, “habitualment les classes musicals o d’activitats específiques com ara robòtica o similars solen ser les d’un cost més alt”.
A més, s’ha de recordar que, en el cas dels escolars, l’estalvi econòmic que en altres aspectes, com ara l’aplicació del programa Xarxa Llibres o els bancs de llibres ha suposat pels més de 51.000 alumnes que s’incorporen el pròxim 9 de setembre a les aules de la província de Castelló també ha afavorit, sensiblement, l’augment de contractació en les activitats complementàries, ja que l’aprofitament del material lectiu es calcula que implica pagar entre 170 i 300 euros menys per xiquet.