La reiteració del compromís de l’UJI de complir els objectius de Desenvolupament Sostenible per al 2030, la insistent demanda de l’augment de la inversió i el finançament a les Universitats per incrementar la seua competitivitat i la defensa de l’autonomia universitària rebutjant “qualsevol classe d’ingerència”, han estat els eixos principals del discurs de la rectora de l’UJI, Eva Alcón a acte d’obertura del curs acadèmica 2019-2020.
Un acte en què la rectora ha estat acompanyada per l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual; el vicerector d’Investigació i Transferència, Jesús Lancis; el rector de la Universitat Miguel Hernàndez d’Elx, Juan José Ruiz; el rector honorari, Francesc Michavila i la secretaria general, Cristina Pauner, entre altres autoritats.
Amb la solemnitat pròpia que marca el protocol de l‘obertura d’un curs acadèmic universitari, l’acte ha presentat el resum audiovisual de la memòria del passat curs, ha comtat amb la lliçó inaugural de Marisa Salanova Soria, catedràtica de Psicologia Social de la Universitat Jaume I i directora del grup d’investigació WANT-Prevenció Psicosocial i Organitzacions Saludables, que portava per títol “L’engagement en el treball: una mirada des de la Psicologia Positiva”, i ha concedit la distinció d’ambaixador honorífic de l’UJI a Enrique Quintana Ortí, actualment catedràtic en el Departament d’Informàtica de
Sistemes i Computadors de la Universitat Politècnica de València, i des d’octubre de 1995 fins a febrer de 2019, catedràtic de l’àrea d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors del Departament d’Enginyeria i Ciència dels Computadors de la Universitat Jaume I de Castelló.
A més, també s’han lliurat els premis extraordinaris de Doctorat Corresponents al curs 2017-2018. Però sense dubte, les intervencions més esperades han estat les de la Consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual i la Rectora.
Pel que fa al discurs de la responsable autonòmica, poques sorpreses, en un parlament on a més d’agrair la tasca de la comunitat universitària i lloar les fites aconseguides per l’UJI, ha reconegut que cal un marc adequat de finançament, un model estable i plurinacional. Per això, ha recordat que està en marxa un grup de treball per elaborar un pla que «assegure el futur de l’excel·lència per les universitats” perquè “el nostre objectiu és donar suport a les nostres universitats per a convertir la Comunitat Valenciana en un referent de la investigació internacional” i “no només cuidar el talent que ja tenim, ha dit, sinó ser capaços de detectar-lo i de potenciar-lo”, però tot, sense concretar en què, i sobretot en quant es podria valorar eixe compromís.
Pascual ha parlat d’algunes iniciatives com la concreció d’un “mapa de ciència” per unir investigadors i “generar unitats d’excel·lència” o la “modificació de les convocatòries d’investigació, prevista per este octubre, per a eliminar les barreres burocràtiques o les barreres de participació dels joves”.
Pel que fa a la intervenció de la rectora, Eva Alcón ha posat l’accent en diferents moments del seu discurs en la necessitat “d’un nou model de finançament per al Sistema Públic Valencià”, per “poder complir amb el nostre compromís de servei públic”.
D’altra banda, també ha fet menció a molts dels objectius assolits en àrees com la recerca i la lluita contra la violència, la igualtat, el compromís social, el reconeixement acadèmic, lús de la tecnologia… “fruit de l’esforç de la comunitat universitària”, per la qual cosa, ha reiterat la necessitat d’incrementar les inversions, mostrant la comparativa amb “països veïns de la Unió europea”. Així, Alcón també ha reivindicat l’augment de la competitivitat del sistema universitari “perquè ens permeta seguir formant i fent ciència al més alt nivell, així com atraure i retenir talent”.
Tal vegada per això ha remarcat la necessitat de “la cooperació de l’administració central i autonòmica, així com el consens necessari que requereix l’aprovació d’una nova Llei d’Universitats, que ja fa tant de temps que les universitats anem reivindicant”.
En el seu discurs la rectora també ha comentat que en els pròxims anys l’UJI desplegarà “en combinació amb empreses i universitats de l’àmbit internacional, diferents projectes emmarcats dins d’alguns dels OCS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) com els d’energia assequible i no contaminant, d’acció pel clima, d’aigua neta i sanejament, de salut i benestar, de producció i consum responsables, d’educació de qualitat i d’innovació i infraestructura, entre altres”.
Un altre dels reforços de les peticions d’invesió i finaçament ha estat el recordatori que ha fet la rectora del darrer informe de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) que deixa constància “de l’impacte molt positiu dels recursos destinats a les universitats en altres àmbits de l’economia. Per això, “continuarem defensant la Universitat com a bé públic, i reivindicant allò que és l’essència de la universitat pública. Em referisc a l’accés equitatiu de l’estudiant”.
Alcón ha explicat que l’UJI ha enfortit la seua projecció internacional i ha captat més de 10 milions d’euros de fons del Programa Horitzó 2020 de la Unió Europea i ha incrementat la qualitat de la seua activitat científica, el que permetrà “donar un nou impuls a la internacionalització de la universitat”. Així mateix, la rectora ha renovat el compromís amb “la societat, la nostra cultura i la nostra llengua perquè són trets inherents de la nostra universitat. Com també ho és la nostra autonomia universitària, per això rebutgem qualsevol tipus d’ingerència”.
Per últim, la rectora ha agraït el seu suport a la societat i a tota la comunitat universitària.
.