miércoles, 17 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

Trobats les restes de quatre afusellats al cementeri civil de Castelló

Ara s'inicia el procés per realitzar l'estudi antropològic adient per poder identificar estes primeres restes.

L’Ajuntament de Castelló ha trobat les restes de quatre fusilats en la segona fase de les exhumacions del cementeri civil, localitzades a un metre de fondaria, així ho ha anunciat este matí la regidora de Memoria Democratica, Verònica Ruiz.

Per això, este mateix matí s’ha activat el protocol de trasllat de la informació al jutjat de la ciutat, on el director arqueològic de les excavacions, Miguel Mezquida, ha acudit a fer la declaració pertinent.

“Gràcies a l’eficàcia, l’eficiència i la rapidesa de l’equip arqueològic, s’han pogut localitzar les primeres restes dels represaliats dos dies després de l’inici de la segona fase de les exhumacions”, ha destacat Ruiz. L’edil ha anunciat també que ara s’inicia el procés per tal de traslladar la troballa a la Universitat Autònoma de Madrid, on es realitzarà l’estudi antropològic adient per poder identificar estes primeres restes.

D’esta manera, l’empresa a càrrec del projecte, Arqueoantro, continuarà amb els treballs d’excavació per tal de buscar evidències, de les quals ja s’han trobat monedes, botons i projectils utilitzats per l’exèrcit en l’època franquista. Com ha manifestat el director de les excavacions, Miguel Mezquida, aquesta troballa demostra que «evidentment, estem davant de persones que van ser afusellades».

Així doncs, aquesta segona fase del projecte servirà per a localitzar i identificar les restes de huit homes que van ser assassinats entre abril i maig de 1940. La regidora de Memòria Democràtica ha expressat que “les famílies podran tancar molt prompte una ferida que fa massa anys que està oberta i podran donar un soterrament digne als seus familiars”. A més, “amb la identificació final d’aquestes restes, estarem complint amb un deure moral, humà i democràtic”, ha manifestat Ruiz.

Cal recordar que el de Castelló és l’únic consistori que assumeix íntegrament els costos d’exhumació dels represaliats durant la dictadura franquista, un projecte que en esta ocasió compta amb un pressupost pròxim als 27.000 euros. Els treballs finalitzaran a principis d’octubre, moment en què Mezquida, Ruiz i representants del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló informaran sobre les troballes realitzades durant les excavacions.

Exposició ‘Entre el silencio y la tierra’
Este dijous a les 19.30 hores, Ruiz inaugurarà l’exposició ‘Entre el silencio y la tierra’. L’obra fotogràfica d’Eloy Ariza recull els treballs d’exhumacions de les víctimes del franquisme a Paterna i Castelló de l’any passat des d’una perspectiva diferent de la que es veu habitualment d’aquests treballs. La mostra es podrà visitar fins al 26 de setembre al Menador Espai Cultural de Castelló i l’accés serà lliure.

Últimas noticias

Contenido relacionado