L’Alcora ha finalitzat la restauració de la façana lateral de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda, actuació realitzada per a la consolidació de les pintures murals. S’ha invertit en el projecte al voltant de 48.000 €, a través d’una subvenció de la Conselleria de Cultura i la col·laboració de la Caixa Rural de l’Alcora, que ha assumit el cost de la bastida que ha permès la realització dels treballs.
Necessitat de l’actuació
Després de l’enderrocament de la primera factoria d’Azulejos Vives va quedar al descobert la façana lateral Sud de la Reial Fàbrica. En ella es podien apreciar restes de la decoració pintada que havia quedat fins llavors oculta a la vista. Amb el desmuntatge de les naus d’Azulejos Vives, les pintures van quedar exposades a l’acció dels agents meteorològics, fonamentalment pluja, vent i sol, per la qual cosa ràpidament es van iniciar les gestions per a preservar aquesta decoració de la fase fundacional de la Reial Fàbrica (1726-1727).
L’alcalde, Samuel Falomir, i la regidora de Patrimoni, Ana Huguet, han destacat
l’ “espectacular resultat” dels treballs realitzats, que han suposat un “canvi substancial” en l’entrada a l’Alcora per la carretera de Castelló.
“Amb el projecte, s’ha pogut salvar d’una lenta destrucció aquesta joia ornamental, que a més permet fer-nos una idea de quin era l’aspecte original de la Reial Fàbrica, i de com podria haver sigut la decoració de la façana principal, que és un objectiu que ens plantegem a curt termini”, han manifestat.
La façana en la qual s’ha dut a terme la intervenció és la millor conservada de tot l’edifici fundacional i manté la major quantitat d’evidències de la decoració exterior d’aquesta fase de l’immoble. La importància de la seua restauració radica en el fet que aquestes restes originals ajudaran a recuperar d’una manera totalment fiable el que va ser la decoració polícroma de l’edifici original, creant un model a seguir en posteriors intervencions.
El projecte s’ha executat en quatre fases: consolidació i cates; eliminació d’elements anacrònics i reintegració volumètrica; estucat i polimentació de llacunes i faltants; i reintegració cromàtica i acabats finals.
“La recuperació i posada en valor de l’edifici més important de la història de l’Alcora ha començat a fer-se realitat. Però no ens detenim ací. L’obra dels forns moruns i de la nau d’Azulejos BIC ja està adjudicada, i després de la fase de tràmits previs en la qual ens trobem, els treballs començaran en les primeres setmanes de gener”, han conclòs.