viernes, 8 noviembre 2024

Noticias de Castellón y provincia

Quatre empreses opten a la rehabilitació dels forns àrabs de la Reial Fàbrica de l’Alcora

L'actuació compta amb una subvenció procedent dels Fons Feder i té com a finalitat fer visitables i accessibles els forns àrabs i la nau annexa.

El projecte de rehabilitació de l’edifici dels forns àrabs de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda ja està en fase d’adjudicació. En aquests moments, està en marxa el procediment de valoració de les ofertes presentades. Des del Govern municipal han informat que són quatre les empreses que opten a realitzar el projecte.

L’actuació, que ascendeix a 500.000, aproximadament, compta amb una subvenció de 200.000 € procedent del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), emmarcada en el Pla Estratègic Global de Turisme de la Unió Europea per a inversions en immobles de patrimoni cultural.

El projecte servirà per a fer visitable i accessible un dels espais de major importància històrica i patrimonial de la Reial Fàbrica, d’uns 240 m², on es troben els forns àrabs, datats entorn de 1805. “La seua execució contribuirà de manera notable a atraure visitants a la nostra localitat”, han indicat.

A més, se substituirà la coberta de la nau de l’antiga fàbrica Azulejos BIC, SL, contigua a l’edifici dels forns. L’espai resultant és de 1.000 m², aproximadament, “de manera que podrà utilitzar-se per a usos socioculturals”.

D’altra banda, esmentar que s’acaba d’iniciar un altre projecte a la Reial Fàbrica, la restauració de la façana lateral original, actuació finançada per la Conselleria de Cultura.

Sens dubte, “tots dos projectes suposen un gran pas endavant en la recuperació i posada en valor de la Real Fàbrica, una iniciativa clau per al present i futur de l’Alcora”, han manifestat.

Cal recordar que, de les instal·lacions en què es va situar l’emblemàtica manufactura, l’Ajuntament va adquirir entre 2016 i 2017 una gran parcel·la de 9.000 m², iniciant així un ambiciós i necessari projecte per a retornar a la societat l’edifici on es va iniciar la història del sector industrial ceràmic de la província de Castelló.

Fins a aquest moment, s’havien dut a terme una sèrie d’intervencions preventives per a frenar la deterioració de les instal·lacions i per a planificar les futures actuacions arquitectòniques i arqueològiques.

Últimas noticias

Contenido relacionado