El PSPV-PSOE de la província de Castelló insta a les administracions públiques que vetlen per l’aplicació dels Normes de Castelló en la documentació que generen. Així s’ha aprovat este dilluns en el ple de l’executiva que ha tingut lloc a Vila-real mitjançant una resolució en la qual s’insta a garantir que els treballadors públics disposen d’una competència lingüística plena per a poder atendre correctament en valencià escrit a la ciutadania que així ho sol·licite.
En la mateixa resolució s’expressa el suport, l’adhesió i ser part activa en tots els actes que es realitzen en commemoració de les Bases d’Unificació Ortogràfica o Normes de Castelló. Cal assenyalar que el PSPV-PSOE de la província de Castelló, en la persona d’Àngels Máñez, està en el comité organitzador de Castelló per la Llengua, que celebrarà la seua jornada el dissabte 15 de febrer en la plaça Major de la capital de la Plana.
En la resolució s’argumenta que la proclamació de les Normes «va ser un fet importantíssim per al ressorgiment, afirmació i consolidació del valencià normatiu, ja que es partia d’una notable dispersió en els criteris lingüístics utilitzants pels escriptors i editors de revistes: des del seguiment de les propostes de Fabra i l’IEC a una ortografia notablement castellanitzada i dialectalizada utilitzada en el teatre popular i en publicacions satíriques». «Es tractava, doncs, d’arribar a l’adopció d’unes solucions ortogràfiques consensuades», s’assenyala.
En la resolució aprovada per l’executiva socialista provincial es diu que les Normes «també signifiquen una aposta per la unitat i la normalitat de la nostra llengua en el seu territori històric, i és en este sentit que les interpretem i les reivindiquem des del PSPV-PSOE: com una aposta per la vertebració de la societat entorn del seu tret definidor essencial, la llengua». «Això implica, necessàriament, l’establiment de mecanismes que facen viable este paper vertebrador de la llengua pròpia i històrica en el seu territori. I un pas essencial és, sens dubte, que el valencià tinga un paper important en l’ensenyament, perquè sense un accés universal al coneixement del valencià, resulta inviable cohesionar la societat valenciana entorn de la llengua», es diu en la resolució.
Així mateix, es ressalta que «en la lluita per a viure amb normalitat en la nostra llengua juguen també altres factors, com l’ús i la dignificació de la llengua des de les instàncies polítiques».