martes, 23 julio 2024

Noticias de Castellón y provincia

Onda eleva al Ple la veu dels majors i reclama a la Generalitat la segona residència

L'únic servei d'Atenció Residencial només cobreix 66 places per als 4.300 majors empadronats de més de 64 anys.

L’equip de Govern de l’Ajuntament d’Onda defensarà una moció en el pròxim Ple per a reclamar a la Generalitat Valenciana la segona residència de persones majors que va prometre. El text recull les demandes del col·lectiu de majors d’Onda i exposa la preocupant situació actual a causa de l’envelliment de la població i al greu dèficit actual de places, amb una taxa de cobertura de el1,5% (hi ha 1,5 places per cada 100 persones majors), molt inferior al de la resta de ciutats.

Hui dia, l’únic servei d’Atenció Residencial (Residència d’Ancians Monsenyor Fernando Ferrís) només cobreix 66 places i hi ha 4.297 majors de més de 64 anys empadronats (17,1% de la població total) a 1 de gener de 2019 a Onda. Des de 2017, l’Ajuntament porta sol·licitant a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana la construcció d’aquest edifici, acompanyat d’informes tècnics que avalen aquest projecte.

“La segona residència és vital per a poder atendre les persones majors dependents d’Onda, que no poden ser degudament atesos en els seus habitatges, i que precisen de les atencions que es realitzen en una residència i no poden accedir per falta de places”, ha explicat la portaveu popular Elena Albalat.

Envelliment creixent

Segons els informes tècnics, aquesta situació s’agreujarà en els pròxims anys posat que cal tindre en compte l’envelliment creixent de la població, amb previsions que en quinze anys prop del 25% de la població tindrà 65 anys o més.

Albalat incideix que “a l’octubre de 2017 la Vicepresidenta del Consell Mónica Oltra va visitar Onda i va anunciar a so de bombo i platerets la segona residència pública de la tercera edat i es va comprometre a fer-la realitat en el menor temps possible. Però la realitat és que més enllà de la foto i el titular no s’ha rebut resposta per part de la Conselleria de cap dels escrits remesos ni a nivell polític s’ha informat l’equip del Govern d’Onda de l’estat del projecte”.

Per tot això, la moció insta a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana al fet que complisca el seu compromís i inicie l’expedient per a la construcció de la segona residència geriàtrica per a les persones majors d’Onda amb una capacitat de 100 places, d’acord als requisits marcats pels informes tècnics.

D’altra banda, també proposa a la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, una reunió amb caràcter urgent per a tractar i desbloquejar aquest projecte com més prompte millor.

“La Generalitat ha d’assumir la seua responsabilitat i actuar immediatament per a posar solució a aquest greuge social amb la finalitat que les persones majors d’Onda disposen dels mateixos serveis i oportunitats que les de les altres poblacions”, conclou Albalat.

Últimas noticias

Contenido relacionado