martes, 23 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

Onda demanarà autorització al Govern per a celebrar la consulta popular sobre la nova incineradora i macro abocador

L’Ajuntament d’Onda aprovarà en el Ple del pròxim dimecres la proposta que traslladarà al Govern d’Espanya perquè autoritze la consulta popular, prevista per al 22 de febrer de 2020, sobre l’ampliació del macro abocador de Reciplasa i la instal·lació d’una nova incineradora d’animals morts en el terme municipal d’Onda.

D’aquesta forma, s’inicien els tramites legals, d’acord amb l’article 71 de la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local, per a poder sotmetre a consulta popular una decisió “que pot marcar el futur d’Onda”, en paraules de l’alcaldessa, Carmina Ballester, qui ha afegit que “els veïns són els qui han de decidir si volen o no la construcció d’aquestes noves infraestructures, perquè això suposarà que a Onda continuen enterrant-se els fems del 70% de la població de la província durant, mínim, vint anys més, i amb l’afegit de la incineració d’animals morts a menys de tres quilòmetres del nucli urbà”.

Davant aquesta tessitura, l’equip de Govern, tal com es va comprometre en campanya, ha decidit donar veu als veïns en un exercici de transparència i participació que està previst en la Llei com és la consulta popular no vinculant. “Aquest Ajuntament escoltarà i acatarà la decisió dels veïns, perquè està en joc fer d’Onda una ciutat sostenible o una ciutat escombriaire”.

Ballester ha recordat que “la posada en marxa del primer abocador d’Onda ja va ser una decisió en solitari del Partit Socialista i els seus socis de govern, igual que el projecte d’ampliació que tenim ara sobre la taula a proposta de PSOE i Compromís per al qual se li va donar autorització ambiental en 2008”.

Termes de la consulta

El document que es remetrà al Govern, que ha de contestar en un termini legal, detalla tots els termes de la consulta popular, que se celebrarà el 22 de febrer de 2020 en horari de 9 a 14 hores mitjançant votació presencial a la Casa de la Vila i en el CEIP Miralcamp, a més del vot per correu. Així mateix, s’estableix que el cens de votants el formaran totes les persones majors de 18 anys, espanyols o estrangeres, empadronades a Onda a dia 31 de desembre de 2019. La campanya tindrà lloc del 15 al 21 de febrer i s’habilitarà la Casa de la Cultura per a realitzar actes.

El sistema de votació consistirà en l’elecció entre dues paperetes, amb la resposta SÍ/NO, a la pregunta plantejada: “Està vosté a favor de l’ampliació de l’abocador i de la instal·lació d’una incineradora d’animals morts de Reciplasa en el terme municipal d’Onda?”

Últimas noticias

Contenido relacionado