El Ple de l’Ajuntament d’Onda ha aprovat aquest matí, amb els vots favorables de l’equip de Govern i l’abstenció del grup socialista i Compromís, la proposta de consulta popular sobre el nou macro abocador i incineradora d’animals morts que proposa Reciplasa i que suposarà que s’enterre fem i s’incineren animals domèstics a Onda durant els pròxims vint anys, a sol tres quilòmetres del nucli urbà. Una ampliació que es va acordar en Reciplasa i que l’anterior equip de Govern mai va portar a Ple per al seu debat i consulta.
Amb la ratificació del màxim òrgan de Govern, tal com estableix l’article 71 de la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local, el document serà traslladat al Govern d’Espanya perquè autoritze la consulta, prevista per al pròxim 22 de febrer.
En el Ple de hui no solament ha pogut debatre’s i aprovar-se, per primera vegada en la història democràtica d’Onda, una consulta popular per a conéixer l’opinió dels veïns sobre un tema transcendental per a la ciutat, sinó que també, hui s’ha estrenat la retransmissió en directe a través de la web municipal i les xarxes socials, d’acord a l’objectiu de màxima transparència institucional que ha marcat l’alcaldessa, Carmina Ballester.
Sobre la consulta, Ballester ha explicat que «hui hem donat exemple de valors democràtics en fer ús de la Llei per a proposar preguntar als ondenses sobre quin model de ciutat volen per a Onda, ciutat saludable o ciutat escombriaire. Onda ja s’ha solidaritzat amb tota la província durant molts anys enterrant ací el 70% dels seus fems, i considerem que han de ser els veïns, i no un Consell d’Administració, els qui decidisquen si volen que es continue omplint el sòl d’Onda de fem durant vint anys més. La postura d’aquest Ajuntament serà ferm, perquè la salut dels nostres veïns no es ven i lament molt que els representants polítics de l’oposició vulguen posar-se de costat amb aquest tema transcendental per a Onda, prioritzant les directrius dels seus partits a la voluntat dels veïns».
Per part seua,el Partit Socialista argumenta que la consulta és irresponsable, que no hauria de produir-se per a no enfrontar a municipis, després de 4 anys ocultant tota la informació. Ximo Huguet ha reconegut que els ondenses no voldran l’abocador, i que el vot que sí a la seua instal·lació en Reciplasa per a evitar confrontacions amb municipis veïns. I Compromís diu que la consulta arriba tard, després de 4 anys en el govern.
Termes de la consulta
El document que es remetrà al Govern, que ha de contestar en un termini legal, detalla tots els termes de la consulta popular, que se celebrarà el 22 de febrer de 2020 en horari de 9 a 14 hores mitjançant votació presencial a la Casa de la Vila i en el CEIP Miralcamp, a més del vot per correu. Així mateix, s’estableix que el cens de votants el formaran totes les persones majors de 18 anys, espanyols o estrangeres, empadronades a Onda a dia 31 de desembre de 2019. La campanya tindrà lloc del 15 al 21 de febrer i s’habilitarà la Casa de la Cultura per a realitzar actes.
El sistema de votació consistirà en l’elecció entre dues paperetes, amb la resposta SÍ/NO, a la pregunta plantejada: «Està vosté a favor de l’ampliació de l’abocador i de la instal·lació d’una incineradora d’animals morts de Reciplasa en el terme municipal d’Onda?»
Nova residència de majors
D’altra banda, el Ple també ha tirat avant, per unanimitat, la moció presentada per l’equip de Govern que reclama a la Generalitat Valenciana la segona residència de persones majors que va prometre. El text recull les demandes del col·lectiu de majors d’Onda i exposa la preocupant situació actual a causa de l’envelliment de la població i al greu dèficit actual de places, amb una taxa de cobertura de el 1,5% (hi ha 1,5 places per cada 100 persones majors), molt inferior al de la resta de ciutats.
Cal recordar que hui dia, l’únic servei d’Atenció Residencial (Residència d’Ancians Monsenyor Fernando Ferrís) només cobreix 66 places i hi ha 4.297 majors de més de 64 anys empadronats (17,1% de la població total) a 1 de gener de 2019 a Onda. Des de 2017, l’Ajuntament porta sol·licitant a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana la construcció d’aquest edifici, acompanyat d’informes tècnics que avalen aquest projecte.
«La segona residència és vital per a poder atendre les persones majors dependents d’Onda, que no poden ser degudament atesos en els seus habitatges, i que precisen de les atencions que es realitzen en una residència i no poden accedir per falta de places», ha explicat l’edil de l’Àrea de Benestar, Família i Majors, Óscar Valero.