viernes, 14 junio 2024

Noticias de Castellón y provincia

Nules epicentre de la citricultura amb la LXXIII Fira de Ramaderia i Maquinària Agrícola

S’hi ha creat una zona d’Espai de Sabors dins de ‘Castelló Ruta de Sabor’ de la Diputació de Castelló en la zona de l’ermita, que “ens faran descobrir diferents productes de la zona autòctona"

El regidor d’Agricultura de l’Ajuntament de Nules, César Estañol junt con Blai Roig, membre de la Comissió de la Fira, han presentat este matí la programació de la LXXIII Fira de Ramaderia i Maquinària Agrícola de Nules, que se celebrarà del 19 al 22 de setembre al municipi.

Esta Fira es converteix cada any en una reivindicació per a la citricultura i els productes locals, i cada vegada més davant de la gran crisi que està vivint este sector. A més sempre aconsegueix un gran èxit, tant per part de veïns com de visitants de tota la Comunitat Valenciana.

La Fira com cada any compta amb diferents esdeveniments insígnia, com són el ‘Concurs de Tir i Arrossegament’, ‘El VII Concurs de Ferradors’, El Racó del Llaurador, per segon any consecutiu i com a gran novetat ‘Espai de Sabors’, dins de ‘Castelló Ruta de Sabor’ de la Diputació de Castelló.

César Estañol, ha explicat que “intentem any rere any dotar-la de contingut per a donar-li més impuls”.

Este any la Fira arriba a la seua setanta-tres edició, i compta amb prop de 350 expositors, ja que enguany s’han incrementat, a l’estar instal·lada en una superfície de més de 35.000 metres quadrats.

Este important esdeveniment ha tingut el suport de les diferents corporacions municipals, que han fet possible que la fira nascuda als anys quaranta com una simple mostra de ramaderia s’haja convertit en una de les fires de maquinària i complements per a l’agricultura més importants que se celebren a la Comunitat Valenciana.
Des del començament de la Fira el dijous a les huit de la vesprada, començarà el preu especial per als xiquets, perquè tots puguen pujar a totes les atraccions.

El divendres al matí estarà ple d’activitats per als xiquets de tota la província que vulguen gaudir d’elles, però sobretot es poden destacar dues:

Davant la Granja. ‘El món del cavall’, xarrades al voltant del món de l’equí. Els més menuts jugaran a un joc, contestant preguntes sobre el tema i els guanyadors rebran com a premi una volta per la Fira a Cavall.

-Taller mediambiental, ‘Recicla amb els cinc sentits’, al Racó del Llaurador.

Cal destacar que este any, com a novetat, hi haurà un taller de ‘Caça i Natura’, que se celebrara durant tot el diumenge, on els menuts podran gaudir d’un espai perquè coneguen la natura i la caça, i en el que també podran provar el tir amb arc.

Dissabte, se centrarà sobretot en el ‘7é Concurs de Ferradors’
10:30 h. Exhibicions
13 h. Proves. ‘Ojo de àguila’
18 h. Ferradura preparada
20 h. Prova Sorpresa

Dissabte i diumenge es podrà veure el tradicional ‘Tir i arrossegament’.

A més este any també hi haurà exhibicions d’esports bascs, entre els que es podrà veure l’alçament de pedra.

Per altre costat, també es faran les exhibicions de gossos rabera.

Les associacions i empreses locals també formen part de la programació fent-la molt completa amb diferents tallers i exhibicions, com per exemple sessions de Ioga i Relaxació, o ‘La Granja’, amb diferents tallers en anglés.

Per l’altre, s’hi ha creat una zona d’Espai de Sabors dins de ‘Castelló Ruta de Sabor’ de la Diputació de Castelló en la zona de l’ermita, formada per distintes empreses, que “ens faran descobrir diferents productes de la zona autòctona, com la trufa o les croquetes de Morella, entre altres, en diferents casetes, és a dir, amb els productes més importants de la província”.

Programació Agrícola dins del ‘Racó del Llaurador’
Divendres 20
‘Recicla con los cinco sentidos’
19 h. Patrons i noves varietats de cítrics. FEPAC-ASAJA
20 h. Problemàtica dels Mosquits en el camp.

Dissabte 21
11 h. Extraccions llavors locals. Amb llavors del terme.
18 h. Llei d’Estructures Agraries de la Comunitat Valenciana. ‘La Caixa de Ferramentes’. Nova llei.
19 h. Manuel Peña. ‘Com podem reactivar el nostre territori?, Com fer funcionar el banc de terres?’
20 h. ‘Ahorra reciclando’. Ecoparque de Nules. Beneficis econòmics del reciclatge.

Diumenge 22
10 h. ‘Parques agrarios y custodia del territorio’.
12 h. ‘La cultura del meló de Xilxes’
En definitiva, com a explicat Estañol, “una programació molt extensa i amb molts continguts”.

El membre de la Comissió de la Fira, Blair Roig, vol que “la gent disfrute de la Fira del poble de Nules” i convida a tot el món a què conega la Fira, que “vinga i es quedaran molt sorpresos”.

El regidor d’Agricultura, ha ressaltat que “la Fira la fem tots, tot el sector cítric, s’uneix en quatre dies per a parlar del que ens interessa, i posar en valor a la nostra citricultura, el nostre producte i seguir fent un producte de qualitat”.
“El que coneixen la Fira que torne, per a conéixer les novetats; i el que no, que vinga perquè es quedaran molt sorpresos”, hi ha finalitzat Estañol.

 

Programación actividades feria

 

Últimas noticias

Contenido relacionado