martes, 10 diciembre 2024

Noticias de Castellón y provincia

Menys plàstic en l’ofrena de flors a la Mare de Déu del Lledó

Tant la majoria de les floristeries com els "vestidors" encarregats de confeccionar el tapís celebren que l'organització demane la reducció d'este material en els rams d'enguany.

Llevar els plàstics de més de 6.000 rams de flors en temps rècord per fer un tapís genera una quantitat increïble de fems que podrien ser evitables. Per això, una de les iniciatives de les persones encarregades de l’organització d’enguany de l’ofrena és conscienciar de la necessitat de reduir l’ús del plàstic en els rams amb l’objectiu final d’aconseguir una ofrena amb «zero plàstics». Una petició que es traslladarà pròximament als milers de participants que cada any participen en este multitudinari acte.

Maria José Vicent, és florista i explica que ella crea molts rams però que mai ha utilitzat el plàstic. «Jo mai he utilitzat plàstic, però per poder fer això fa falta treballar bé els talls i netejar-los. Després els lligue en un filet assegurant que no hi haja cap rameta ni res que es puga enganxar en la indumentària, a més fa molt de temps que tampoc posem cap ferret o fil d’aram que pugui ferir als vestidors», explica Maria José.

Per la seua banda, Arturo España, el president de la Gaiata 1, encarregada ‘històrica’ de confeccionar i dissenyar els tapissos florals, valora de forma molt positiv esta iniciativa mentre explica a Actualitat Valenciana algunes de les peculiaritats del que implicaria esta reducció de plàstics. «Per nosaltres serie genial, cal pensar que de les 22 o 25 persones, ‘els vestidors’, que ens encarreguem de crear el tapís foral, hi ha quatre o cinc persones que estan en les taules exclusivament llevant els plàstics. De fet, quan demanem el que ens fa falta jo sempre recorde que cal cubs per a tirar tots els plàstics que es generen», comenta.

Cal recordar que és amb els colors dels rams de flors que porten tots els participants a l’ofrena i que es reben, «o almenys així hauria de ser» -apunta el president-, en l’ordre que ja s’ha estipulat prèviament, amb els que a poc a poc es dibuixa el disseny floral que rep l’homenatge a la Lledonera durant les festes magdaleneres.

«Els rams es recullen, a la taula es pelen, es lleven els plàstics i si hi ha alguna fulla que no deixa veure el color i es passen ràpidament a la gent que des de bais els llança als qui estan dalt, però també s’ha de dir que en els últims anys amb més rams tenim menys flors que abans. Si fa un temps en tres rams omplíem un dels quadros de 25 x 25 en què es divideix tota l’estructura del tapís, ara en necessitem 6 o 7 rams que ens taca ajuntar com podem per omplir el mateix espai en el color corresponent», comenta Arturo.

LA ‘SALVE DELS VESTIDORS’

Pel que fa als ‘artistes’ que confeccionen el dibuix final que llueix cada any al costat de la Basílica, el coordinador, el president del Brancal de la Ciutat, recorda que des de fa ja molts anys «qualsevol que vulgui pot ser vestidor, o vestidora, perquè fa uns quatre anys vam incorporar també a les dones a esta tasca». De fet, reconeix que de les més de 20 persones que solen encarregar-se d’este treball «pot ser un uns deu o dotze solen ser de la Gaiata però la resta són de colles, agrupacions o altres entitats, l’únic límit és que tampoc siguen massa perquè això no ens deixaria treballar bé».

A més, des de fa tres anys, Arturo España explica que un xicotet acte desconegut per la majoria de la població és que els vestidors, «en arribar a la porta de la basílica, abans d’organitzar-se» canten una salve escrita i musicada per l’ocasió després que el prior els obri les portes mentre el primer col·lectiu preparat per a dipositar els rams, espera dalt de l’escala de l’esplanada. «Després, tots davant del tapís, si algú té alguna ofrena especial, deposita eixa persona la primera rosa i comencem a treballar».

Últimas noticias

Contenido relacionado