L’Alcora està realitzant un important esforç en la protecció, conservació i valorada el seu patrimoni. Un clar exemple és el projecte de recuperació de la Real Fàbrica del Comte d’Aranda, l’edifici més important de la seua història, on es va forjar la seua identitat com a poble i on va nàixer el potent sector industrial de la província.
Dins d’este projecte, i com a eina per a la seua contextualització, s’han posat en marxa una sèrie d’iniciatives que posen en relleu el patrimoni relacionat amb la manufactura comtal i que es troba dispers en tot el terme municipal i comarcal.
L’Ajuntament ha triat un destacat aparador com és Fitur per a presentar en roda de premsa el creixent potencial turístic del municipi amb la Real Fàbrica com a eix vertebrador, a la qual se sumen altres importants reclams, entre ells, el Museu de Ceràmica, les rutes i activitats generades entorn del ric patrimoni ceràmic i natural de l’Alcora, els tallers artesanals i els atractius del nucli urbà.
Així ho ha explicat l’alcalde de la localitat, Samuel Falomir, encarregat d’iniciar l’acte. “La recuperació i valorada de la Real Fàbrica, ja en marxa, ens permetrà dissenyar una interessant oferta turística al voltant del nostre patrimoni ceràmic, industrial i natural, amb la qual esperem atraure a un important nombre de visitants”.
No queda molt per a descobrir-la. I és que, segons ha indicat el primer edil, començarà a fer-se realitat enguany, després de l’execució d’un dels projectes més rellevants dins del procés de recuperació de l’emblemàtica fàbrica, que s’iniciarà “en breu” i que servirà per a fer visitable i accessible l’edifici dels forns àrabs, datats entorn de 1805. A més, este emblemàtic espai es convertirà en centre d’informació i acolliment de visitants, i en centre d’interpretació dels recursos i productes turístics de l’Alcora. Des de la Real Fàbrica partiran les diferents rutes i itineraris turístics que s’estan posant en marxa.
El director del Museu de Ceràmica de l’Alcora, Eladi Grangel, ha destacat en la seua intervenció que “es tracta d’un dels espais de major importància històrica i patrimonial de la Real Fàbrica”.
També s’intervindrà, en el marc d’esta intervenció, en la coberta de l’antiga fàbrica Taulells BIC, SL, contigua a l’edifici dels forns, eliminant prop de 2.000 m² de fibrociment i substituint-ho per materials més apropiats.
L’actuació compta amb una subvenció de 200.000 € procedent del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), emmarcada en el Pla Estratègic Global de Turisme de la Unió Europea per a inversions en immobles de patrimoni cultural, i amb aportacions de la Diputació de Castelló i la Fundació Torrecid.
Grangel ha recordat que en la manufactura del Comte d’Aranda es va originar la que és considerada com la millor producció ceràmica europea del segle XVIII i que en el Museu de Ceràmica de l’Alcora es pot admirar una de les col·leccions més rellevants, que comprén la producció de la Real Fàbrica i dels tallers i ceramistes que van sorgir a la seua ombra i que han continuat la tradició ceràmica de l’Alcora fins als nostres dies.
El museu és un dels principals reclams de la localitat, tot un referent en el seu àmbit, un espai dinàmic en el qual descobrir la ceràmica –tradicional i contemporània– a través de les seues col·leccions, els seus tallers participatius i les seues activitats didàctiques.
A la Real Fàbrica i el Museu de Ceràmica s’uneixen altres potencialitats turístiques. Teresa Artero, tècnic superior en ceràmica i responsable de didàctica del Museu, ha valorat les rutes que s’han creat pel territori amb la ceràmica com a fil conductor, entre les quals destaquen la ruta natural i la ruta urbana del patrimoni industrial.
Així mateix, Arter ha enumerat altres itineraris, tant pel nucli urbà com pel terme, “molt recomanables per a conéixer i gaudir del patrimoni alcorino”, fent al·lusió, entre altres, a la ruta dels murals ceràmics, la ruta del patrimoni (PR-357), la ruta de les ermites (PR-120) i la ruta “un passeig al voltant de l’Alcora” (PR-CV 90).
A més d’estes rutes senyalitzades, l’Alcora compta amb un entorn idoni per a practicar esport i gaudir de la naturalesa, per la qual cosa el turisme actiu també cobra protagonisme en l’oferta per a visitar el municipi. L’encarregat d’abordar este tema i de concloure la roda de premsa en Fitur ha sigut Fernando Falomir, gerent de Viunatura, cooperativa d’esports d’aventura que té el seu centre d’activitats en l’embassament de l’Alcora i zones pròximes.
Entre l’ampli ventall d’activitats a l’aire lliure, s’ofereix: caiac, escalada, paddle surf, ràpel, via ferrata, ràpel, tirolina, barranquisme, espeleologia, piragüisme i tir amb arc.