viernes, 14 junio 2024

Noticias de Castellón y provincia

La tradicional Fira de la Jana, torna als seus orígens

L'últim cap de setmana d'octubre té lloc una de les cites més consolidades i una de les tradicions més antigues de la comarca del Maestrat.

Una àmplia programació d’activitats tindrà lloc a la localitat de la Jana, amb motiu de la celebració de la seua tradicional fira. Els dos caps de setmana anteriors a la fira ja comencen les activitats amb presentacions de llibres, trobada de dibuixants a les oliveres mil·lenàries del Pou del Mas, exposicions del projecte social ARRELS, jornades i exposicions de bolets i altres activitats que se sumen els dies grans de la Fira.

Els propers 25, 26 i 27 d’octubre els carrers de la Jana seran ocupats per les tradicionals paradetes i el IV Mercat de Productors de Proximitat i Ecològics, la principal aposta del consistori cap a un nou model de fira. “Estem orgullosos d’oferir un espai per a que la indústria agroalimentària de proximitat tinga l’oportunitat de presentar els seus productes i comptem amb una bona mostra de xicotetes empreses que exposaran en aquest mercat, situat al costat de l’exposició de maquinària agrícola”, explica l’alcalde de la Jana, Domingo Tolós.

Els actes del cap de setmana començaran el divendres amb una taula redona sobre el despoblament i el futur dels pobles del món rural. A continuació hi haurà un concert en directe del músic Jonatan Penalba. El dissabte tindrà lloc la inauguració institucional de la fira, amb la presència de Rosana Seguí, directora general de Comerç, Consum i Artesania, i al llarg del dia se succeiran els actes culturals i lúdics, com la XV Trobada de Puntaires o el concert del músic Dani Miquel. “La música tindrà un lloc preferencial en esta Fira, ja que a les actuacions dels músics Jonatan Penalba i Dani Miquel, s’ha d’afegir les actuacions dels músics locals de la Societat Santa Cecília de la Jana i el grup local de dolçaina”, afegeix Domingo Tolós.

Els orígens de la fira de la Jana es remunten a l’any 1358, quan Pere de Thous, mestre de l’ordre de Montesa, va concedir un ligallo a la població, que tindria lloc dos vegades a l’any, una d’elles a la tardor, coincidint amb la festivitat de Sant Simó i Sant Judes, el 28 d’octubre. El ligallo era una institució ramadera medieval, que consistia en una comunitat de municipis comarcals amb la missió de recollir el ramat perdut i tornar-lo als seus propietaris. Quan els propietaris no es localitzaven, el ramat se subhastava.

Esta institució suposava, a la pràctica, una trobada semestral dels ramaders de la comarca, per això els historiadors ho situen com l’origen de la fira, no només per la coincidència de dates, sinó perquè aquesta reunió suposava un entorn molt propici per als intercanvis comercials. Tanmateix, el caire comercial de la fira no es va establir oficialment fins més endavant, sota el regnat de Felip V, mitjançant una altra concessió.

“El producte de proximitat tindrà un protagonisme especial perquè a més del mercat que es va consolidant any rere any, hem programat una serie de presentacions i tastos de productors locals i comarcals amb l’objectiu d’anar educant al consumidor per aconseguir una alimentació més propera i saludable i al mateix temps posar en contacte als productors i comerços locals amb el consumidors de la comarca amb l’objectiu d’ampliar negocis “, explica Àlex Vilanova, regidor de desenvolupament rural.

Al costat del productor local

No solament Fira la Jana està canviant, sinó que també ho fan els productors. Entre els objectius de l’actual consistori està la promoció del producte local durant tot l’any conjuntament amb la projecció externa del poble, basant-se en el seu principal actiu, les impressionants i nombroses oliveres mil·lenàries presents al seu terme municipal.

Per este motiu, durant tot l’any s’han programat diferents activitats agroturístiques, on les persones que ens han visitat han pogut gaudir del patrimoni arquitectònic i mediambiental fusionades amb visites a diferents explotacions agràries on els productors han ensenyat el seu treball i han pogut degustar els seus productes.

Últimas noticias

Contenido relacionado