El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, i el delegat de Presidència de la Generalitat a Castelló, Adolf Sanmartín, han reunit este dimecres als quinze alcaldes i alcaldesses dels municipis del litoral de la província per a explicar-los l’acord del Consell d’inici d’actuacions per a pal·liar els danys produïts per la borrasca Gloria.
La Comunitat Valenciana es va veure afectada durant el mes de gener passat, amb major incidència els dies 19, 20, 21 i 22, per un temporal de fenòmens costaners, neu, pluja i vent d’un abast inusitat, i que va afectar de manera intensa a infraestructures marítimes del litoral de les tres províncies.
En la reunió han estat presents els alcaldes dels 15 municipis costaners de la província de Castelló: Almenara, Benicàssim, Almassora, Borriana, Moncofa, Xilxes, La Llosa, Castelló, Vinaròs, Benicarló, Peníscola, Cabanes, Alcossebre, Orpesa i Torreblanca.
Els alcaldes i alcaldesses d’estos municipis han pogut conéixer detalladament el contingut de l’acord i plantejar als responsables autonòmics qüestions concretes referides al seu municipi sobre com efectuar el procediment administratiu i terminis, a més de determinar quines infraestructures o béns danyats poden ser susceptibles d’ajudes.
El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències ha destacat la celeritat amb què ha actuat la Generalitat per a pal·liar els danys de Gloria: «Si el temporal amainava el dia 22 de gener -ha explicat-, l’endemà passat el Consell ja aprovava este acord».
Ángel ha afegit que l’objectiu és que totes estes poblacions afectades «tornen a la normalitat al més prompte possible i que totes les infraestructures afectades puguen estar disponibles de cara a la pròxima temporada d’estiu, en pertànyer la major part d’elles a municipis turístics amb gran afluència de persones que es desplaçaran fins i tot en breu a algunes d’estes poblacions, donada la proximitat de Setmana Santa».
Per a presentar les sol·licituds d’ajudes, els municipis disposen fins al 12 de març, dia en què finalitzen els 45 dies que van començar a comptar el 27 de gener, data de la publicació del citat acord en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV). Les sol·licituds de danys seran avaluades per l’Oficina Única Postemergència que s’encarregarà d’efectuar una estimació econòmica d’estos.
Segons l’acord, al costat de la sol·licitud s’haurà d’adjuntar documentació que incloga memòria d’estimació de danys, declaració que els danys s’han produït com a conseqüència del temporal i declaració de qualsevol altra ajuda rebuda o sol·licitada per a la mateixa finalitat.
Per a dur a terme les corresponents estimacions de danys, els municipis afectats podran comptar amb el suport dels serveis tècnics de la Generalitat i, en el seu cas, de les diputacions provincials.