La Diputació de Castelló ha autoritzat l’ús de les instal·lacions de la planta de tractament de purins de la Salzadella a la Conselleria d’Agricultura per a desenvolupar un projecte de recerca de la Universitat Miguel Hernández d’Elx mitjançant el qual s’experimentarà en l’elaboració de diversos tipus de compostatge i pinsos ecològics per a la ramaderia a partir de l’alpetxí, el residu de l’oliva generat a partir del procés de molta.
El diputat provincial de Residus, Ignasi Garcia, ha recordat que «la posada en marxa d’aquesta investigació servirà per a donar sortida a l’alpetxí de les cooperatives del Maestrat i evitar el perjudici econòmic a la zona». El diputat atén així a la demanda del sector agrícola de la comarca, que havia vist bloquejada l’activitat de les almàsseres enmig de la temporada a causa de les inundacions generades per la borrasca Glòria en les plantes de tractament on fins al moment es transportava aquesta resta vegetal.
Segons han acordat ambdues institucions, Conselleria haurà de transferir a la Diputació de Castelló els resultats obtinguts en la investigació realitzada, a més de dur a terme les adequacions de la planta per a l’ús requerit, que aniran a càrrec de la primera. En aquesta línia, Conselleria haurà de tramitar les autoritzacions pertinents d’ús de les instal·lacions i executar les inversions necessàries per al desenvolupament de l’activitat. També es farà càrrec de la gestió dels residus entrants en la instal·lació i dels subproductes obtinguts, així com d’aportar els recursos humans i tècnics necessaris.
Garcia ha avançat que «seguim dialogant amb representants municipals i els tècnics de la casa per intentar donar sortida a la resta de les plantes durant aquesta legislatura». Mostra d’aquest treball ha sigut la reunió que ha mantingut el diputat provincial avui mateix amb l’alcaldessa d’Albocàsser, Isabel Albalat, amb qui han estat contrastant la viabilitat de l’exportació del model de la Salzadella a la planta de purins de la localitat que representa.