sábado, 21 septiembre 2024

Noticias de Castellón y provincia

Justícia i UJI formen per a “comunicar i jutjar amb perspectiva de gènere”

Expertes juristes reconeixen un falta de sistematització i homogeneïtat en l'aplicació de la perspectiva de gènere en els tribunals en unes jornades a la Jaume I

Prendre consciència i potenciar debats sobre la perspectiva de gènere a l’hora de comunicar, de jutjar, d’acompanyar o inclús d’interpretar o traduir paraules des d’una altra llengua és un dels objectius de les jornades que han començat este divendres a l’UJI i que sota el títol ‘La violència de gènere: comunicar i jutjar amb perspectiva de gènere’ seguiran durant els dies 18, 24 i 25 d’octubre, per finalitzar el 8 de novembre.

Com explica la Vicedegana de la Facultat de Ciències Humanes i Socials i coordinadora del grup d’investigació traducció i postmonolingüísmeEsther Monzó, la petició de Justícia d’aprofundir sobre este debat, junt amb el treball de grups d’investigació de l’UJI i l’experiència de formació a diferents àrees han portat a la realització d’estes jornades on “estudiants de Dret, Criminologia, Periodisme, Psicologia….es desperten davant diversos aspectes que no havien considerat a través d’este enfocament de la perspectiva de gènere

Amb la necessitat de conscienciar perquè les persones que d’alguna manera estan educant a la societat, puguen fer-ho d’una manera que supere els condicionaments culturals discriminatoris, etiqueta dors i moltes vegades condemnatoris, Monzó explica com els diferents operadors, “des de policies o jutges fins psicòlegs o traductors que atenen les víctimes de violència i hi han de traduir les seues paraules necessiten tindre en conter estos enfocaments”.

Malauradament l’experiència demostra com “en referència a les víctimes, se les deshumanitza o inclús se les presenta com a protagonistes actives de la seua pròpia desgràcia i això es veu també inclús a les sentències”, apunta l’experta. A més, “una de les coses més s’addueixen, són qüestions que no han de veure res en el codi penal però que estan en la ment i tracten de justificar o d’interpretar d’una manera determinada. Indicar la procedència, com vestianetc pot fer més fàcil condemnar o no condemnar …i per ser conscients de tot açò i a la vegada dotar de les estratègies per evitar-ho fa falta este debat”, afegeix.

De fet, el mateix president de l’Audiència Provincial, que ha assistit a l’apertura d’estes jornades, ha reconegut que moltes de les coses que arriben als jutjats reflecteixen “el fracàs de la Societat”. Així, estes formacions busquen establir un diàleg entre professionals d’àmbits diferents que estan contribuint a tot eixe procés i que es veuen ‘sesgats’ pel filtre que es forma amb la cultura. “Per això, –conclou la vicedegana de la Facultat d’Humanes- si el primer filtre es forma amb la cultura, pot ser, el primer que cal fer és qüestionar-nos eixa mirada i a què ens porta. Hi ha un joc entre el llenguatge i els nostres filtres culturals del qual no ens adonem”.

Pel que fa a la sessió d’este divendres, després de la presentació i inauguració ha tingut lloc la primera sessió de la jornada centrada en la jurisdicció constitucional que ha comptat amb Itziar Gómez Fernández, professora titular de Dret Constitucional en la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i lletrada del Tribunal Constitucional.

Últimas noticias

Contenido relacionado