El president de la Diputació, José Martí, ha mostrat la intenció del seu equip de govern de continuar negociant amb el bisbat a fi que siga possible actuar en la hostatgeria de Sant Joan Penyagolosa, que, en en la seua opinió, «s’ha d’obrir quan siga possible». Així ho ha exposat en el transcurs de la reunió que ha mantingut en el matí de hui amb els alcaldes de les localitats vinculades al projecte ‘Camins de Penyagolosa’, als quals ha explicat que el primer pas consisteix «en separar els edificis de culte del que és la hospedería». Sobre aquest tema ha assenyalat que els primers han de continuar sent gestionats pel seu propietari, el bisbat, i que quant a la hospedería «la intenció és la de negociar una compra o una cessió per 40 o 50 anys». Una vegada formalitzat aquest tràmit, la Diputació realitzaria les inversions necessàries per a posar en valor i en servei «aquest símbol religiós, místic i cultural de la província de Castelló». Ha afegit que la Diputació està en contacte amb la Generalitat Valenciana, «que també té propietats en Sant Joan». És un assumpte que el president aborda directament amb el conseller de Cultura, Vicent Marzá.
Martí ha comentat que «és evident que existeix una gran sensibilitat social amb aquest assumpte, a la qual la institució no pot ser aliena», afegint que «en la nova Diputació som absolutament sensibles amb Sant Joan de «Penyagolosa».
El president creu que «és necessari revertir l’actual situació» i que «la hospedería ha d’obrir-se quan siga possible». Així ho ha transmés als alcaldes dels municipis vinculats amb el projecte ‘Camins de Penyagolosa’ amb els quals s’ha reunit en el Palau Provincial. A la mateixa reunió han assistit els alcaldes de Culla, Vistabella, Xodos, Azteneta, Les Useres, Castillo de Villamalefa, Llucena, Ludiente i un representant de Puertomingalvo (província de Terol). L’únic convocat que no ha assistit ha sigut l’alcalde de Villahermosa del Río. En la trobada també han estat la diputada provincial de Cultura i Patrimoni Artístic, Ruth Sanz, i el diputat de Compromís, Pau Ferrando.
Martí ha eixit molt satisfet de la reunió «per l’alt grau de consens aconseguit» i perquè «en dies com el de hui, la Diputació aconsegueix la seua màxima expressió, ja que en la reunió celebrada, els vertaders protagonistes han sigut els alcaldes». Sobre aquest tema ha afegit que «des de l’administració local és relativament senzill conjuminar voluntats i aconseguir consensos», i ha insistit en la idea que ve reiterant des del dia de la seua presa de possessió que «la Diputació és una administració local que es relaciona d’igual a igual amb els ajuntaments, als alcaldes dels quals escolta».
En aquest sentit ha anunciat que «la de hui és la primera d’altres reunions que continuarem tenint en els mesos esdevenidors» i que recull les peticions dels alcaldes, que, «a més de recuperar Sant Joan de *Penyagolosa, sol·liciten que s’actue en els deu camins que conflueixen en Sant Joan, condicionant-los, netejant-los i col·locant la necessària *señalítica».
Després de la inauguració de l’exposició ‘Camins de *Penyagolsa, territori vernacle de necessitat i fe’ que s’ha realitzat en el Espai Cultural Obert de la plaça de les Aules i el posterior homenatge als voluntaris de Camins de Penyagolosa, José Martí ha recordat que «els camins tenen un potencial de caràcter turístic del qual no ens podem oblidar» i que «hem de fer tot el que siga a les nostres mans per a generar vida i activitat econòmica als nostres pobles d’interior».