miércoles, 22 mayo 2024

Noticias de Castellón y provincia

El Ple de Vila-real aprova una pujada de l’IBI d’un 10% per a reestructurar els comptes

Esta pujada introdueix noves bonificacions i fraccionament de pagament.

L’Ajuntament de Vila-real ha celebrat hui un Ple amb motiu, sobretot de la proposta de l’Alcaldia de Modificació de l’Ordenança Fiscal reguladora de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), que ha tirat endavant amb els vots a favor del PSOE, l’abstenció de Unides Podem i els vots en contra de PP, Ciudadanos, Compromís i VOX.

Com ja era d’esperar el Ple ha sigut molt mogut, perquè ha sigut un atac continu dels grups de l’oposició al PSOE per prendre esta decisió, a més també cal destacar la intervenció de l’alcalde del municipi, José Benlloch.

En primer lloc, el Portaveu de l’equip de govern, Javier Serralvo, ha exposat el perquè de la necessitat de la pujada de l’IBI en un 10% (del 0,62115 al 0,68325), “cap equip de govern s’alegra d’apujar els impostos, però en este cas és necessari, perquè hem d’equilibrar els gastos i els ingressos, per això reduirem 600.000 € de gastos i aconseguirem 2 milions d’euros d’ingressos amb la pujada d’este impost”.

Quant a les noves bonificacions que introdueix l’ordenança, Serralvo ha recordat que persegueixen incentivar “la inversió, l’economia, la inclusió social i el projecte de ciutat”. Així, es bonificarà un 95% l’IBI als immobles d’organismes públics d’investigació i universitats tant públiques com privades; un 50% als immobles destinats a lloguer d’habitatge, sempre que el preu del lloguer no supere els límits que s’establiran a través d’una ordenança; i fins al 95% per als immobles subjectes a activitats econòmiques declarades d’especial interés o utilitat municipal decidides pel ple, per concórrer causes socials, culturals, històric-artístiques o de foment de l’ocupació. Quant a la possibilitat de pagament fraccionat de la contribució, l’ordenança introdueix la possibilitat de fraccionar fins a cinc terminis sense interessos.

Serralvo ha continuat explicant que “esta mesura hi ha sigut necessària pel deute que té la ciutat de Vila-real a causa de l’herència rebuda del PP, ja que hem pagat fins ara 44,8 milions d’euros, concretament 6,6 milions cada any, a causa d’este fet”.

A més, ha puntualitzat el regidor, “també s’ha ajuntat, no podem desgravar la pujada de l’IVA de Rajoy, el canvi de contracte del fem i la despesa de la pujada de nòmines dels treballadors de l’Ajuntament”, en conclusió “menys ingressos i més gastos”.

Per la seua banda, el portaveu de Ciudadanos (Cs), Domingo Vicent, hi ha carregat contra el govern, argumentant que “per a justificar la pujada del 10% de l’IBI, ens presenta una memòria en la qual no estem d’acord”, a més hi ha afegit que “és veritat que és cert que hi ha ingressos que hi han baixat”.

Quan hi ha arribat la intervenció del portaveu del PP, Héctor Folgado, ha comentat que “utilitzen el desastre urbanístic com a excusa electoralista”.

El portaveu hi ha respost a l’oposició “només estic escoltant un nivell alt de demagògia, ja que l’IPC ha pujat a tota Espanya un 9,9%, és a dir que només anem a ajustar l’IBI a l’IPC”.

A més, Serralvo, ha sigut contundent “podem parlar d’herència urbanística, perquè els propietaris ho saben”.

Serralvo, hi ha conclòs este tema, recriminant que “mai porten idees per a rebaixar gastos i impostos”.

El regidor d’Unides Podem, José Ramón Ventura Chalmeta, ha apuntat que “els impostos són necessaris, però cal saber en què gastar-los i no utilitzar-los com rigor polític, per això no estem en contra dels impostos, sempre que siguen progressius i estiguen ven gestionats”.

Per la seua banda, el regidor de Compromís, Josep Pasqual Sancho, ha criticat a l’equip de govern que “ningú no pot creure que al maig no saberen que haurien d’apujar els impostos”, a més “qui va destapar tots els empastres del PP, va ser Compromís”.

Després de tantes acusacions, hi ha arribat la intervenció de l’alcalde, José Benlloch, qui ha tingut paraules per a tots els membres de l’oposició. Benlloch hi ha començat explicant que “estic sorprés amb alguns companys de corporació, ja que a més de preparar-se els discursos, podrien pensar també en els veïns”, ja que “no hi han avançat ni un metre, ni els que porten tota la vida (referint-se al PP), ni altres que van vindre per a salvar la política i si se salven vostés, és prou (referint-se a Cs).

Benlloch ha continuat recriminant que “s’han dit moltes coses tremendament brutals, però encara no he escoltat cap proposta d’on llevem per a poder quadrar el pressupost, ahí es veu que no tenen cap projecte per a Vila-real”.
L’alcalde hi ha incidit en què “només es dediquen a reflexionar, si jo continuara reflexionant, es intervindrien des de l’estat”.

Els veïns han de tindre clar que “jo no he enganyat a ningú”, però l’oposició “no té alternativa, no saben que fer per Vila-real, ni generar una alternativa, per això parlen així”.
Després hi ha arribat el torn de dirigir-se al seu exsoci de govern Compromís, concretament a Sancho, “no estan en el govern perquè no volien ser responsables de la pujada d’impostos”, a més “el pressupost que estem gestionant l’ha votat vosté senyor Sancho”, i això que “un Compromís diferent va ser fonamental per a canviar Vila-real, però era el de Pasqual Batalla”.

Per a finalitzar, Benlloch ha sigut contundent “a mi no se’m pot acusar de deslleialtat i tinc clar que en este poble no hi ha alternativa”.

Modificació de l’ordenança reguladora de l’impost de vehicles

D’altra banda, el ple extraordinari ha donat llum verda també a la modificació de l’ordenança reguladora de l’impost de vehicles per a poder aplicar bonificacions del 75% als vehicles d’emissió zero i un 50% als denominats vehicles ECO. D’esta manera, l’ordenança de l’IVTM s’adapta a les noves categories de vehicles, segons la classificació ambiental del Reglament General de Vehicles, i la seua modificació de 2018.

Altres assumptes aprovats en la sessió plenària han sigut el nomenament dels membres del Consell Agrari Municipal, la creació d’una comissió de delimitació municipal per a la millora geomètrica de les línies de límit del terme municipal així com la sol·licitud a la Conselleria d’Educació del reajustament d’anualitats per a l’obra de reparació del sostre del col·legi José Soriano inclosa en el pla Edificant.

El regidor de Territori, Emilio Obiol, ha detallat que l’obra està en procés de licitació i la previsió és que els treballs estiguen finalitzats dins del primer quadrimestre de 2020.
Finalment, el ple ha aprovat un expedient de suplements de crèdit per import de 320.000 euros amb càrrec a estalvis de diferents departaments municipals.

Últimas noticias

Contenido relacionado