martes, 23 julio 2024

Noticias de Castellón y provincia

El llaurador gran protagonista de la Fira de Ramaderia i Maquinària Agrícola de Nules

Nules ha inaugurat la LXXIII edició de la Fira de Ramaderia i Maquinària Agrícola amb la mirada posada, un any més, en el llaurador i el sector agrari. La mostra declarada d’Interés Turístic Provincial és una de les més destacades i importants de la Comunitat Valenciana i referent per al llaurador i els professionals del sector citrícola. El seu secret per a continuar sent tots els anys un gran èxit és perquè cada any es va renovant, portant novetats, cosa que fa que la gent sempre tinga un nou al·licient per a tornar a gaudir d’ella.

L’acte d’inauguració ha estat presidit pel secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero; l’alcalde de Nules, David García; el diputat provincial de Ramaderia i Desenvolupament Rural, Santiago Pérez; el director territorial d’Agricultura, Antoni Lluís García; el regidor d’Agricultura, César Estañol; i la reina del barri de Sant Xotxim, Alba de Luna Jiménez González, i el president de la Comissió del raval de Sant XotximPaco Miquel, encarregats de tallar la cinta inaugural de la mostra; a més dels membres de la corporació municipal, d’autoritats locals, la comissió de la fira, i representants del sector agrari local i provincial.

La LXXIII edició de la Fira de Ramaderia i Maquinària Agrícola de Nules té prop de 350 expositors, ja que enguany s’ha incrementat el nombre d’expositors, està instal·lada en una superfície de més de 35.000 metres quadrats i sol ser visitada per més de 40.000 persones procedents de diferents punts de la província de Castelló, principalment de poblacions de la comarca de la Plana Baixa.

Els orígens de la fira es troben en el Privilegi Reial concedit el 2 de juliol de 1347 per Pere el Cerimoniós a Gilabert de Centelles (fundador de Nules) i el Reial Decret de 29 d’agost de 1708 de Felip V pel qual s’atorga a la Vila de Nules el privilegi de celebrar una fira franca. No obstant això, l’origen de l’actual fira es deu a la iniciativa dels veïns i les veïnes del raval de Sant Xotxim que en l’any 1946 varen restituir per a la població de Nules aquesta fira creada en els seus inicis pel Privilegi Reial.

Aquesta fira ha tingut el suport de les diferents corporacions municipals, que han fet possible que la fira nascuda als anys quaranta com una simple mostra de ramaderia s’haja convertit en una de les fires de maquinària i complements per a l’agricultura més importants que se celebren a la Comunitat Valenciana.

La fira estarà oberta fins al diumenge 22 de setembre i en aquests tres dies es realitzaran diferents activitats entre les quals destaca l’Espai de Sabors dedicat a la gastronomia, on es podrà degustar productes de la terra i tastar vins de la província de Castelló i que en aquesta edició té la col·laboració de Ruta de Sabors. L’altra de les apostes d’aquesta fira és el Racó del Llaurador, “per tercer any consecutiu tenim un espai que té com a finalitat acostar el visitant el sector agrari i constituir un punt de referència i de trobada per al llaurador on podrà informar-se de diferents temes relacionats amb el sector mitjançant les xarrades que s’han programat. El que volem amb la creació d’aquests espais és dotar de continguts nous la fira”, explica el regidor d’Agricultura, César Estañol.

La present edició té a més el tradicional concurs de tir i arrossegament, el concurs de ferradors, l’exhibició d’oficis artesanals o l’exhibició de gossos de rabera, entre d’altres. Cal destacar també d’enguany l’exhibició d’esports tradicionals bascos i com a novetat els tallers de caça i natura. També hi ha programades activitats i tallers per als més menuts.

“El nostre objectiu és continuar sent un dels màxims exponents de la innovació i l’exposició de noves ferramentes per al sector agrari i la ramaderia en la Comunitat Valenciana”, comenta l’alcalde de Nules, David García.

En definitiva, si algú vol gaudir d’una estona que els trasllade al món del camp i de l’artesania, a més de degustar productes típics de la comarca, que visite la Fira de Ramaderia i Maquinària Agrícola de Nules.

Programación actividades feria

 

Últimas noticias

Contenido relacionado