El titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció 4 de Vinaròs, que investiga la mort d’una xiqueta de dos anys a l’Hospital Comarcal d’esta localitat, ocorreguda el 13 de novembre del passat any, ha acordat seguir la causa contra dues infermeres del centre en entendre que van poder incórrer en un delicte d’homicidi per imprudència per una negligència en l’administració del sèrum.
Així s’estableix en l’acte que transforma les diligències prèvies per aquests fets en un procediment abreujat. La resolució té data de 23 d’octubre i ha sigut notificada ja a les parts, que poden recórrer-la tant en reforma, davant el propi jutjat, com en apel·lació, davant l’Audiència Provincial de Castelló.
En el mateix acte el jutge acorda el sobreseïment provisional de les diligències respecte a altres quatre investigats, metges del mateix hospital, perquè considera que la seua actuació no va influir en la defunció de la menor.
La xiqueta va ingressar en el centre hospitalari de la mà dels seus pares sobre les 13 hores del 13 de novembre de 2018, afligida de vòmits i diarrea. La metgessa que la va examinar en un primer moment li va diagnosticar un quadre lleu de gastroenteritis i deshidratació i va acordar que se li administrara fluidoterapia glucosalina.
En lloc de seguir la pauta fixada per aqueixa doctora, una infermera va preparar a la xiqueta “un còctel potencialment mortal”, que incrementava considerablement la quantitat de glucosa, segons l’acte.
La infermera que va substituir a la seua companya després del canvi de torn va mantindre suposadament la pauta incorrecta que aquella havia deixat anotada, malgrat “observar l’inusual de l’administració que s’estava duent a terme”, explica el jutge.
A més, d’acord amb la investigació, aquesta mateixa treballadora va reposar el sèrum en dues ocasions i va alliberar la via intravenosa, que havia quedat oclosa, perquè el líquid continuara fluint.
Sobre les 16 hores d’aqueix mateix dia, la xiqueta va començar a convulsionar i va acabar morint per una fallada multiorgánico que un informe forense atribueix a un coma hiperglucémico hiperosmolar.
Aqueix informe, al costat d’altres perícies, la investigació interna realitzada per l’hospital, les fulles de tractament i les declaracions d’investigats i testimonis porten al jutge a concloure que les dues infermeres van actuar “amb absolut desconeixement del seu lex artis” i de la “tècnica i ciència aplicable a la seua professió”.
En canvi, el titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció 4 de Vinaròs arxiva provisionalment la causa per a altres quatre investigats, tots ells mèdics, al no apreciar en la seua conducta indicis de criminalitat.
Respecte a la primera doctora, l’instructor assenyala que el tractament que pautó era correcte. Per part seua, la segona facultativa no va intervindre fins a les 16 hores i “es va limitar a tractar de revertir l’estat de la menor”.
Quant als dos últims metges investigats –agrega el jutge- la seua intervenció “es va produir de manera tardana”, quan la situació de la pacient “era ja irreversible” després de passar “en menys d’una hora d’un índex de glucèmia de 77 a 1.738” a causa de les infusions de sèrum. I això malgrat que la conducta de tots dos facultatius “poguera ser més que reprotxable des d’un punt de vista administratiu/professional o fins i tot moral”, perquè una “va refusar aclarir a la infermera els dubtes que tenia en el tractament” i l’altre, “després d’entrar en el box i veure a la menor, no es va molestar a comprovar la història o si el tractament que s’estava administrant concordava amb el prescrit”.
La resolució fixa un termini de deu dies perquè la Fiscalia i la resta d’acusacions formulen escrit d’acusació i sol·liciten l’obertura de judici oral o demanen, per contra, el sobreseïment de les actuacions.