El Correllengua 2019 arriba a Vila-real del 2 al 4 d’octubre amb activitats en els col·legis i la tradicional cercavila cívica que tancarà els actes divendres que ve.
La regidora de Normalització Lingüística, Noelia Samblás, ha presentat hui els actes del Correllengua 2019, acompanyada pel delegat d’Acció Cultural del País Valencià a Castelló, Antoni Royo, i el director artístic de la companyia local de teatre de carrer Scura Splats, Joan Raga.
Noelia Samblás ha explicat que Vila-real celebra esta “festa de la llengua i la cultura” de la mà d’Acció Cultural, entitat que “portarà la flama del Correllengua als col·legis d’Infantil i Primària de la ciutat amb l’objectiu de demostrar la vitalitat del valencià”.
Així, cada dia seran cinc els col·legis que rebran la flama i participaran en els actes organitzats que inclouen, a més de la lectura del manifest, l’espectacle Animàtic a càrrec de la companyia Scura Splats, “que hem adaptat especialment per al Correllengua” com un “espectacle de participació” que mostra la importància de la llengua “com una part fonamental de la nostra cultura”, ha explicat Joan Raga. La regidora ha agraït de manera especial la implicació dels col·legis en el “procés de normalització del valencià com a llengua de cultura”.
Per part seua, Antoni Royo ha incidit que “la flama del Correllengua representa el valencià i anima als xiquets i xiquetes a parlar-ho i defensar-lo” i ha recalcat que “a l’alumnat les famílies del qual procedeixen de diferents llocs volem oferir-los també la llengua com el millor que tenim els valencians”.
Amb motiu del Correllengua s’ha programat a més una activitat per als alumnes de primer de Batxillerat, que el dijous 3 d’octubre assistiran a la representació de l’obra L’increïble assassinat d’Ausiàs March, de Crit Companyia de Teatre, en l’Auditori Municipal.
Les activitats del Correllengua conclouran el divendres 4 d’octubre amb la cercavila cívica oberta a tota la ciutadania. La regidora de Normalització Lingüística ha detallat que el recorregut s’iniciarà a les 20 hores en la plaça Bayarri i comptarà amb la participació del Grup de Dolçainers i Tabaleters El Trull, la Colla Gegantera, Acció Cultural del País Valencià i la companyia Scura Splats, a més d’associacions i ciutadans. El recorregut finalitzarà en la plaça Major on Antoni Royo, delegat d’Acció Cultural del País Valencià serà l’encarregat de donar lectura al manifest. Per a tancar l’acte, Scura Splats representarà l’espectacle Animàtic.
Finalment, de l’11 al 18 d’octubre, la Casa dels Mundina acollirà l’exposició Sant Vicent Ferrer, valencià universal, cedida per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.