La regidora de Sanitat de l’Ajuntament de Vila-real, Silvia Gómez, i el responsable de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA), José Gisbert, han presentat hui els resultats de l’enquesta que cada dos anys es realitza entre els joves de 12 a 16 anys dels centres educatius de Vila-real sobre el consum de substàncies addictives (tabac, alcohol, cànnabis i drogues sintètiques).
Gisbert ha explicat que després de 15 anys des que es realitzara esta enquesta per primera vegada, en 2004, s’ha vist un canvi de tendència positiu sobretot en el consum d’alcohol i tabac, que ha anat a la baixa entre els adolescents.
Entre les dades que el tècnic ha destacat de l’última enquesta, realitzada a la fi de 2018 a un total de 2.323 estudiants de 12 a 16 anys, està la reducció en el percentatge de joves que consumeix begudes alcohòliques, que ha passat del 40,3% en 2004 al 31,8% en 2018, sent les millors dades de l’històric de resultats, tal com ha assenyalat Gisbert.
Amb tot, l’enquesta també assenyala que a pesar que els joves que consumeixen alcohol ho fan de manera ocasional, sobretot durant les festes i en moments puntuals, ha crescut el percentatge d’aquells que acaben embriacs, passant del 14,3% en 2004 al 23,8% en 2018.
El responsable de la Unitat de Prevenció Comunitària ha subratllat com a dada positiva que el 42,4% dels joves enquestats no ha consumit mai cap substància addictiva, un percentatge que ha crescut de manera important en els últims 10 anys, ja que en 2008 era del 29,5%; unes xifres que, segons Gisbert, responen al fet que «sembla que la població jove és cada vegada més sana» i que les diferents campanyes de conscienciació i prevenció que es duen a terme van donant resultats.
Respecte al tabac, també han millorat les xifres, amb un 9,9% de joves fumadors de 12 i 16 anys enfront del 20,3% de fa deu anys. Així i tot, Gisbert ha incidit en la necessitat de treballar en la prevenció del consum del tabac perquè “els joves que són fumadors tenen més probabilitats d’iniciar-se en el consum de cànnabis després de l’adolescència”.
En este sentit, ha explicat que l’enquesta apunta a un retard en l’edat en què els joves s’inicien en el consum de cànnabis, una droga que no augmenta la seua popularitat i que “cada vegada s’està retardant més l’edat en la qual s’inicia el seu consum”; amb tot, segons l’enquesta, un 23,8% de joves de 16 anys admet consumir-la, encara que en 2008 este percentatge era major, del 32%.
Respecte a l’addicció als videojocs i apostes en línia, un 22% dels joves dediquen més de 3 hores diàries a jugar als videojocs, en diferents plataformes, i el 13% reconeixen haver apostat diners en jocs d’atzar, fonamentalment apostes esportives, i un 5% ho ha fet en l’últim mes. Finalment, Gisbert també ha incidit en la dada que les dones superen als homes en percentatge de consum de drogues legals (tabac i alcohol).
Silvia Gómez ha explicat que esta enquesta serveix a l’UPCCA per a enfocar el seu treball de prevenció, una tasca que la regidora ha agraït de manera especial a Gisbert, qui s’encarrega de les diferents campanyes i tallers que es desenvolupen al llarg de l’any, alguns dels quals van dirigits també als pares per a ajudar-los en la seua labor educadora. Gómez ha explicat que este servei s’ha traslladat a l’Espai Jove per a “facilitar la interacció amb els joves i millorar el treball de prevenció que es duu a terme per part d’esta unitat”.
Encuesta drogas en ESO 2018-19