Els 16,8 milions del nou edifici de Borrull els assumirà l’ajuntament de Castelló. A canvi, la Generalitat li cedeix a la ciutat l’edifici i terrenys actuals, baix la figura jurídica de «permuta a canvi d’obra futura» i una vegada conclosa l’obra es mantindrà el repartiment del 66% pel consistori i el 33% pel govern autonòmic que ubicarà allí serveis vinculats a l’àrea social.
Amb tot, però, els 16,8 milions previstos després de la redacció del projecte per part dels tècnics de la Conselleria estan 4,8 milions per damunt de la xifra «estimativa», segons ha puntualitzat el regidor d’urbanisme, Rafa Simó, de la que es va parlar inicialment. Per això, el portaveu de l’equip de govern, ja ha deixat entreveure que «hi ha propostes sobre la taula perquè la Generalitat compense eixa diferència».
La manera en com es retornarà eixos prop de 5 milions «a la ciutadania» no ha transcendit. Encara que Simó ha insistit que es tracta d’un compromís de la Generalitat i eixe retorn «el que està clar és que no tindrà a veure amb altres projectes que ja s’estan fent». Sí que s’ha fet menció, en canvi, a la «creació d’una mesa de treball de comissió de Patrimoni» entre ambos administracions que tal vegada podria plantejar propostes compensatòries ‘en espècies’. És a dir, una via que deixa la porta oberta a compensar a Castelló mitjançant algun dels patrimonis, edificis o espais, que encara té la Generalitat a la capital de la Plana.
Siga com siga, la realitat és, segons he afirmat el portaveu, que este projecte «dóna a la ciutadania un edifici tancat des del 2004». Pel que fa al seu ús, com avançara ja la mateixa alcaldessa, Amparo Marco, la idea és «oferir als ciutadans un espai on puguen trobar en un mateix edifici serveis integrats per facilitar-lis les gestions i evitar anar d’un lloc a un altre».
TERMINIS PER ESTRENAR EL NOU EDIFICI
Després de la reunió que va mantenir este dimecres l’alcaldessa de Castelló a València per concretar els detalls d’esta ‘permuta’, ara només queda que es signe l’operació definitivament per ambdues administracions. Això suposarà que el projecte que eixirà per 16,8 milions, tindrà ja una part d’esta quantitat prevista en els pressupostos d’enguany encara pendents. I que una vegada s’adjudique i se facen els tràmits pertinents contempla un període d’execució de 22 mesos.
Dit d’una altra manera: el 2022, podria estar finalitzada l’obra, si es compliren tots els terminis. Tot i això, encara faltaria dotar-la d’equipament, una partida que tampoc s’ha confirmat si podria formar part o no dels 4,8 milions que la Generalitat ha de retornar a Castelló per eixa ‘permuta a canvi d’obra futura’ per la qual Castelló haurà de disposar, d’una manera u altra, d’eixos 16,8 milions en què s’ha quantificat l’obra de l’edifici de Borull.