El ple de la Diputació de Castelló ha aprovat una declaració institucional amb el suport de tots els grups representats en la institució en la qual es demana que s’analitze la situació en la qual es troba el santuari de Sant Joan de Penyagolosa i les mesures que es poden adoptar per a revitalitzar la zona.
Sobre este assumpte cal recordar que dissabte passat el president José Martí va mantindre una reunió amb els alcaldes de les localitats vinculades al projecte ‘Camins de Penyagolosa’ en la qual va anunciar la seua intenció de continuar negociant amb el bisbat a fi que siga possible actuar en la hospederia per a «obrir-la com abans».
En el transcurs de la trobada Martí va posar de manifest que «és necessari separar els edificis de culte de la hospederia, perquè l’objectiu és negociar una compra o una cessió d’esta última durant 40 o 50 anys i, a partir de l’adquisició, realitzar les inversions necessàries per a valorar i en servei».
El president va aclarir que els edificis religiosos quedarien al marge d’este acord i continuarien depenent del bisbat i va afegir que la Diputació està en contacte amb la Generalitat Valenciana perquè també té propietats a Sant Joan de Penyagolosa. Martí és conscient que «existeix una gran sensibilitat social amb este assumpte, a la qual la institució no pot ser aliena perquè en la nova Diputació som absolutament sensibles amb Sant Joan de Penyagolosa».
Recollint la reivindicació efectuada pels alcaldes, el president també es va mostrar partidari d’actuar en els camins que conflueixen en el santuari per a netejar-los, condicionar-los i millorar senyalització.
En el ple de hui també s’ha aprovat una declaració institucional sobre emergència climàtica en la qual s’inclou la necessitat d’establir compromisos polítics, normatives i recursos per a reduir l’emissió de gasos que provoquen l’efecte d’hivernacle. S’aposta a més per la progressiva reducció dels combustibles sòlids i la seua substitució per energies netes, verdes i renovables, i la implementació de polítiques afavoridores de l’agricultura i la ramaderia de local i de proximitat.
Altres objectius són els de garantir la justícia social en el procés de transició ecològica, aconseguir un model de mobilitat urbà i interurbà sostenible i col·laborar amb els ajuntaments de la província en la revisió de les ordenances municipals a fi d’identificar l’existència de normes afavoridores de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle o que dificulten el combat contra el canvi climàtic.
En el transcurs de la sessió plenària s’ha aprovat una altra declaració institucional amb la qual s’ha acordat l’elaboració d’un pla per a l’adequació i manteniment dels camins rurals de la província perquè en molts casos serveixen com a vies de comunicació entre diferents municipis. El text consensuat pels grups contempla l’elaboració d’una relació dels camins rurals existents a la província que incloga una valoració sobre l’estat en el qual es troben i la intensitat de trànsit que registren. Esta informació serà determinant a l’hora de prioritzar en l’ordre en el qual s’actuarà.
En el capítol de mocions, el ple ha aprovat la presentada pels grups que formen part de l’equip de govern, PSPV-PSOE i Compromís en la qual se sol·licita que la institució provincial reclame el retorn de les restes mortals dels castellonencs que es troben al ‘Valle de los Caídos‘, en el cas que els seus familiars així ho reclamen.
La moció, que ha comptat amb el vot afirmatiu de Ciutadans, recull que prèviament la mateixa Diputació realitzarà un estudi detallat sobre les restes de les persones que van ser traslladades al mausoleu franquista des de la província de Castelló i la possible identitat d’estos, per a fer-ho públic i perquè els familiars dels afectats puguen tindre accés a esta informació.
També s’insta al Govern d’Espanya i a Patrimoni Nacional al fet que faciliten el retorn a la província de Castelló de totes les restes que siguen reclamats per les seues famílies.
Finalment, el ple ha aprovat amb el vot afirmatiu de tots els grups una moció presentada pel Grup Popular en la qual s’acorda instar al Govern d’Espanya a dur a terme de manera immediata la tramitació i desenvolupament dels tres trams pendents de l’Autovia A-7 al seu pas per la província de Castelló entre Vilanova d’Alcolea i el límit amb la província de Tarragona.
Botelles reutilitzables d’ús personal dels diputats
El ple de hui ha tingut la singularitat que tots els diputats han estrenat unes botelles reutilitzables d’ús personal, posant fi així a la utilització de les botelles de plàstic.
Es tracta d’un gest de la Diputació que es realitza des del convenciment que els xicotets gestos són molt importants en el moment d’abanderar nobles causes com la de la lluita contra el canvi climàtic.
És una primera mesura que vindrà acompanyada de la instal·lació de més expenedors d’aigua mineral com el que ja s’ha col·locat en el saló de plens amb gots biodegradables.