viernes, 24 mayo 2024

Noticias de Castellón y provincia

La Diputació reclama finançament i impuls a les infraestructures pendents

El ple de setembre ha aprovat per unanimitat dues declaracions institucionals i ha donat la benvinguda a la nova diputada socialista Lluïsa Monferrer.

Dues declaracions institucionals consensuades demanant finançament i un nou impuls a les infraestructures de la província, la presa de possessió d’una nova diputada i la proposta de treballar en la prevenció dels “mosquits futurs” i aplicar criteris de sostenibilitat a les carreteres, podria ser el resum del Ple que ha celebrat la Diputació Provincial de Castelló este últim dimarts de setembre.

I és que, com sembla, a priori, tots els grups polítics estan d’acord en la necessitat d’impulsar els projectes d’infraestructures pendents, tant en vies de connexió amb l’AP7, al Nord de la Província, o els accessos al port, entre altres qúestions . Una altra cosa, però, és buscar en el joc de la dialèctica quina és la institució a què culpar dels endarreriments o a qui reclamar els diners pendents que semblen no arribar.

Així, per unanimitat de tots els grups, PSPV-PSOE, PP, Compromís i Ciudadanos, s’han aprovat sengles declaracions institucionals sobre infraestructures i finançament autonòmic.

Al capítol d’infraestructures, es reclama el necessari impuls als projectes pendents a la província com els trams que han de connectar l’A-7 amb la província de Tarragona a partir de Vilanova d’Alcolea; la finalització de la A-68 amb eixida a Vinaròs; la millora dels accessos al Port de Castelló; el Corredor Mediterrani i el Corredor Cantàbric-Mediterrani.

A més, la declaració institucional mostra el rebuig a l’eventual aplicació de qualsevol peatge bla o tipus d’impost per a la utilització i conservació de l’autopista AP-7, via que segons ha anunciat el Govern d’Espanya, quedarà lliure de peatge a partir de l’1 de gener de 2020 perquè no s’ha renovat la concessió que caduca el pròxim 31 de desembre.

Els grups representats en el ple de la Diputació també rebutgen l’aplicació futura de peatges o impostos en altres vies de la província.

La segona de les declaracions aprovades parteix d’una proposta del PP. Axí el seu portaveu Vicent Sales, després de recordar la situació d’infrafinançament en què es troba la Comunitat, ha explicat que han demanat que es convoque de forma urgent el Consell de Política Fiscal i Financera perquè s’aborde un canvi del model de finançament. A més, que s’inste al Govern a realitzar una reforma immediata del sistema de finançament autonòmic i que reconega el dèficit de població real i que, al seu torn s’establesquen mecanismes compensatoris”, ha afegit.

A partir d’ací, el text pactat pels grups també inclou el reconeixement d’eixos dèficits de finançament que s’han anat acumulant amb el mal funcionament dels diferents sistemes de finançament i l’establiment de mecanismes de compensació perquè el nou model no nasca llastrat. Finalment, se sol·licita la transferència urgent a les Comunitats Autònomes dels recursos retinguts pel Ministeri d’Hisenda.

Cal dir, que a la defensa de les seues postures, i en especial pel que fa a la situació d’alguns municipis de Castelló, Sales ha denunciat de forma pública el deute que supera els 25 milions d’euros per part de la Generalitat i l’impagament del publicitat Fons de Cooperació de la Generalitat o el Fons contra la Despoblació. Per la qual cosa, ha reclamat  al president de la Diputació, José Martí, “que exercesca com a president de la Diputació de Castelló i defense als 135 ajuntaments de la província que estan sofrint l’asfíxia del Govern de Puig”.

Els populars a més, han recordat que estan a l’espera de conéixer el nivell del deute total de la Generalitat amb Castelló.

Per la seua banda, la intervenció de Ciudadanos (Cs) ha versat sobre una altra de les preocupacions que afecten la societat. La portaveu a la Diputació de Castelló, Cristina Fernández, ha demanat “intensificar la prevenció en la lluita contra els mosquits i treballar des de ja de cara a l’any que ve de manera que no es repetisca una crisi com l’actual”. “El canvi climàtic amb un estiu cada vegada més llarg i fenòmens com la gota freda cada vegada més comuns, provoca que aquests insectes perduren pràcticament els 365 dies de l’any”, ha assenyalat la diputada.

PRESA DE POSSESSIÓ DE LLUÏSA MONFERRER

També en este Ple, La regidora de Borriana, Lluïsa Monferrer, ha pres possessió este dimarts com a nova diputada socialista. Cal recordar que Monferrer substitueix a Manel Martínez i assumirà les competències de Joventut, Escorxadors i Escola Taurina.

D’altra banda, a l’inici de la sessió, el president José Martí ha comentat que dissabte passat va tindre “l’honor de representar a la Diputació en el ple de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que es va celebrar a Madrid” i que va poder constatar que “dos dels temes que tenim molt presents en la nova Diputació com la despoblació i la inestabilitat financera i la regla de despesa, també van ser protagonistes en els debats i resolucions”.

A més, el president ha expressat la seua pública felicitació a l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, per la seua elecció com a integrant de la Junta de Govern de la FEMP.

Últimas noticias

Contenido relacionado