Estar al costat dels metges que treballen en el món rural i articular mesures per a donar més serveis als pobles d’interior són alguns dels objectius que s’ha marcat la Diputació Provincial a curt i mitjà termini, de la mà tot això dels professionals del sector. Aquestes són dues de les qüestions que s’han analitzat en una reunió celebrada en el Palau Provincial, en la qual han participat la vicepresidenta de la institució, Patricia Puerta; el diputat d’Acció contra la Despoblació i Desenvolupament Rural, Santi Pérez i representants de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària, amb Nel·lo Monfort al capdavant.
La trobada ha servit per a donar a conéixer el congrés que el col·lectiu mèdic celebrarà en la capital de la Plana els dies 3 i 4 d’octubre, esdeveniment que arriba ja a la seua trentena edició i que en aquesta ocasió tindrà en la “ruralitat” un dels principals temes de debat. Una de les singularitats d’aquest congrés és que, per tercer any consecutiu, es realitza sense comptar amb les empreses farmacèutiques amb la meta, com ha destacat en la reunió Monfort, de celebrar un congrés que tinga com a principal protagonista, sense intermediaris, al veí i la millora de l’atenció sanitària als pobles d’interior.
Per primera vegada en aquests 30 anys la major part dels membres del comité organitzador són metges del medi rural, dels quals cinc són de la comarca dels Ports, com Loles Fenollosa, Jorge Sorribes, Javi Sorribes, Arantxa Vivas o el propi Nel·lo Monfort, que encara que de Vallibona realitza l’atenció mèdica a Morella o en el menut municipi de Castell de Cabres, on només hi ha censades 17 persones.
La Diputació de Castelló, com ha destacat la vicepresidenta, Patricia Puerta, “estarà sempre al costat dels projectes que busquen millorar l’atenció sanitària als nostres pobles i, per descomptat, no podem més que lloar el treball que realitzen, amb autèntica dedicació, els nostres metges rurals, que són claus per a combatre les desigualtats i per a continuar batallant contra la despoblació, que és un de les restes d’aquesta nova diputació”.
En aquest congrés la institució provincial col·laborarà ajudant en el tema d’impremta per a donar a conéixer un congrés molt artesà, en el qual també s’ha fet una aposta decidida per eliminar qualsevol ús del plàstic, alguna cosa que sens dubte dona bona mostra del seu respecte pel medi ambient. Així mateix, la Diputació aportarà productes de la Ruta del Sabor per a promocionar la gastronomia local entre els assistents.
Es tracta, en qualsevol cas, d’una primera presa de contacte, ja que les dues parts s’han citat per a continuar treballant de cara al futur i poder buscar projectes conjunts que servisquen per als pobles de les comarques castellonenques. Entre ells, ja s’ha analitzat la possibilitat de treballar, per a 2020, en la fórmula d’articular unitats de prevenció d’addiccions als pobles, alguna cosa que, com reconeix la vicepresidenta, “està per desenvolupar i considerem que és important acostar, a tota la societat, però especialment als joves dels nostres municipis”.