Demetrio Ferrando Beltrán, truficultor de Benassal, rebrà la ‘Tòfona d’honor’ en la primera edició d’este premi, acte organitzat per l’Ajuntament de Culla el pròxim 22 de febrer en el marc de la XVII Mostra de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat.
Així ho ha anunciat l’alcalde del municipi, Víctor Fabregat, qui ha afirmat que “esta nova distinció pretén convertir-se, d’ara en avant, en un agraïment a la dedicació personal, institucional o empresarial en l’àmbit de la truticultura i per haver treballat en la posada en valor d’este singular producte tan important a la nostra comarca”. En este sentit, Fabregat ha afegit que “la idea és que els municipis organitzadors de la ‘mostra’ prenguen el relleu d’este guardó i es consolide en els pròxims anys”.
L’organització del premi, ha volgut reconéixer en Demetrio tota una vida dedicada a la comercialització i promoció de la tòfona negra (tuber melanosporum). Demetrio Ferrando va iniciar la seua marxa en la dècada dels 70, primer amb els bolets i després amb les tòfones, i va ser un els pioners en el cultiu d’este fong. Al llarg de la seua dilatada experiència professional ha treballat per oferir un producte de gran qualitat, convertint-se en un dels truficultors més prestigiosos del país i arribant a proveir des d’anys al mateix Martín Berasategui.
Acte de lliurament
L’acte de lliurament de la ‘Tòfona d’honor 2020’ tindrà lloc el dissabte 22 de febrer, a la Casa de la Cultura de Culla, després del ‘Sopar de la Tòfona Negra’ que servirà el restaurant El Faixero de Cinctorres a les 22:00h. Aquelles persones que vulguen assistir, poden reservar la seua plaça a través de la pàgina web www.trufamaestrat.es o a l’ajuntament de municipi.
Mostra de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat
Els dies 22 i 23 de febrer de 2020, Culla acollirà la dissetena edició de la Mostra de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat. Es tracta d’una cita ineludible per als amants del conegut com a or negre de la gastronomia, que cada any se celebra en un municipi diferent de la comarca, en el moment més intens de la temporada de la tòfona negra i quan estes posseeixen les seues majors propietats aromàtiques i de sabor. Un cap de setmana que reunirà a truficultors, empreses vinculades al sector, vivers, hostalers i amants de la gastronomia.
Entre les nombroses activitats preparades amb motiu de la fira, cal destacar la jornada gastronòmica formativa, els concursos de gossos cercadors i les degustacions populars amb tuber melanosporum. De la mateixa manera, es duran a terme diferents i interessants ponències i demostracions on distingits professionals donaran a conéixer este producte als assistents.
La programació completa d’estes jornades i el formulari d’inscripció a les activitats està disponible en www.trufamaestrat.es.