miércoles, 22 mayo 2024

Noticias de Castellón y provincia

Compromís per Vila-real proposa el retorn de 268 veïns soterrats al Valle de los Caídos

Compromís per Vila-real proposa a l'Ajuntament que sol·licite el retorn de les restes mortals de 268 veïns que romanen soterrats al Valle de los Caídos.

El Grup Municipal de Compromís per Vila-real ha presentat una moció en la qual insta a l’Ajuntament a sol·licitar el retorn de les restes mortals de 268 veïns que encara romanen soterrats al Valle de los Caídos.

El portaveu adjunt, Santi Cortells, assenyala que segons dades del Ministeri de Justícia, al voltant de 33.000 cossos de tot l’Estat espanyol van ser portats fins al mausoleu que el dictador Francisco Franco va inaugurar en 1959, conegut sota el nom de Valle de los Caídos.

D’estos, 1.727 persones de les comarques castellonenques van ser traslladades fins este espai, convertit en una oda a l’odi i el feixisme, on encara descansen. “El passat 24 d’octubre es va dur a terme l’exhumació del genocida, un pas endavant al qual han de seguir més gestos per a complir amb la Memòria Històrica i que requereix de més accions que dignifiquen la memòria de tots aquells ciutadans que van morir de manera injusta i que, posteriorment, van ser soterrats juntament amb el seu assassí”, indica.

Se sap que almenys 268 cossos corresponen a veïns de Vila-real, “una de les ciutats, juntament amb la de Castelló, que més restes humanes va aportar al Valle de los Caídos”, manifesta Cortells, qui afig que “les seues famílies i tota la societat mereixen una resposta i tindre l’oportunitat de soterrar com i on consideren els seus familiars”.

“L’Ajuntament de Betxí, on governa Compromís, ja ha sol·licitat recuperar els cossos dels seus veïns que romanen en Cuelgamuros, i creiem que Vila-real hauria de posar en marxa la maquinària per a recuperar els cossos dels morts que en la dècada dels 50 van ser enviats fins a Madrid per ordre del règim franquista”, assegura l’edil.

“És un acte de justícia per a tots”, afirma Cortells, qui espera que els diferents grups polítics se sumen a aquesta proposta, que sol·licita que es faça un estudi detallat sobre els 268 vila-realencs soterrats al Valle de los Caídos per a facilitar a les seues famílies la recerca, a més de reclamar el retorn d’aquests cossos i realitzar els tràmits necessaris per a aconseguir la seua tornada i d’instar al Govern a facilitar el retorn de les restes dels vila-realencs, “igual que s’ha fet amb el genocida Francisco Franco”.

Últimas noticias

Contenido relacionado