martes, 21 mayo 2024

Noticias de Castellón y provincia

Compromís demana a Costes un projecte integral per actuar en les platges de Cabanes

Els regidors visiten les platges per conèixer els efectes del temporal.

Els regidors d’Units pel Poble-Compromís, David Casanova i Andreu Siurana, junt al senador de Compromís i exregidor de Cabanes, Carles Mulet, van visitar ahir les platges del municipi per vore de primera mà els efectes de les darreres pluges.

Segons el portaveu del grup municipal, David Casanova, “el temporal ha sacsejat a tot el País Valencià, i ací és una llàstima arribar ací i trobar-nos, que el que era unes setmanes unes platges plenes de turistes i veïns i veïnes, trobar-nos avui que no quede res d’arena i que la mar s’ha engolit tota la platja. I comptant que encara estem al mes de setembre, no podem cada cop que hi ha un temporal, estar patint i amb l’ai al cor. Fa uns anys podíem vore com hi havia cases de pescadors que el mar s’ha anat engolint, per això demanem una solució definitiva a Costes, que busquen una opció sostenible i correcta, però que no estiguem cada any lamentant desperfectes i desaparició de la platja”

Des d’Units pel Poble-Compromís s’ha lamentant que cada any desaparega la platja, s’erosione cada cop més l’entorn i es pose en perill ja la integritat del poblat mariner “cada any, després de que el mar es menge la platja, s’aboquen per part de costes materials de molt baixa qualitat, que deixen la platja en pitjor estat, que a més del cost econòmic que suposa, hem vist fins i tot materials d’enderroc. Front això l’ajuntament no pot ni opinar per tindre Costes assumides totes les competències”

Igualment, el senador de Compromís, Carles Mulet, ha reiterat la necessitat de canviar les pretensions de Costes respecte a la platja de Torre de la Sal. “ en diuen que respecte a les platges del Cudolà i el Quartel Vell, aquestes es troben dins del Parc Natural, cosa que ja sabe, i que per a fer actuacions cal tindre en compte eixes circumstàncies, però al mateix temps, no presenten cap projecte, cap pressupost ni cap intenció, a unes platges que també estan patint la regressió.

Més preocupant és la resposta que ens han donat respecte a la Platja de la Torre de la Sal “La regresión en dicha zona puede entenderse como moderada y las medidas que se tomen, con carácter general, deben ir en la línea de adecuar la costa existente a la realidad climática y de transporte de sedimentos, actual y futura, generando perfiles de playa en equilibrio, retranqueándose hacia tierra adentro si fuera posible y necesario. Deberán redactarse los correspondientes proyectos donde se analizarán los efectos que tendrán las obras sobre el litoral. Como resultado de dichos estudios, se definirán las acciones a realizar“.

És a dir, que per a Costes la solució és que el mar s’engolisca la platja , i el poblat si fa falta? . Està clar que estem davant d’un LIC de la pradera de posidònia, però la solució no pot ser que mentre hi hagen projectes de regeneració de bona part de les platges valencianes, mentre es projectes espigons o ports esportius o altres transformacions del litoral, a Cabanes la solució que li donen siga la desaparició. Per això anem a exigir un pla per estabilitzar les platges,- ha remarcat el parlamentari de Compromís.

Des d’Units pel Poble-Compromís s’ha reiterat la necessitat de buscar una alternativa a tirar cada cop camions de terres i gastar diners en abocar terra sense estabilitzar la platja “ si els espigons en vertical tenen un fort impacte, existeixen tècniques com els espigons horitzontals o cada cop més alternatives sostenibles. El que cal és un pla per mantenir la platja , per salvar el poblat mariner, i recordar els grans jaciments arqueològics submarins existents a la platja de la Torre de la Sal”.

Últimas noticias

Contenido relacionado